Adama+harkt+input+digitaal+kiemremmingadvies+bijeen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Adama harkt input digitaal kiemremmingadvies bijeen

Op een bijeenkomst met aardappelhandelshuizen en gewasbeschermingshandelaren in Nagele heeft fabrikant Adama deze week de resultaten en ervaring van het product Talent voor de kiemremming van pootgoed doorgesproken.

Adama gebruikt de input uit de praktijk om de Talent-app bij te werken. Pootgoedtelers kunnen deze app als hulpmiddel gebruiken voor het rasafhankelijke advies om het kiemremmingsmiddel in de bewaring toe te passen.

Naast de praktijkervaringen heeft Adama in een centrale koeling in de Noordoostpolder ook een groot aantal rassen bewaard met Talent. Volgens productmanager Olaf van Campen van Adama laten de meeste rassen een positief resultaat zien ten opzichte van mechanische bewaring.

'Sommige rassen hadden na een behandeling met Talent afgelopen jaar 60 tot 70 procent meer knollen', aldus Van Campen. 'Die rassen krijgen in de Talent-app twee plussen. Rassen die minder reageren, krijgen een min in de app.'

Aardappelen kiemlustig

Voor dit bewaarseizoen waarschuwt Van Campen de pootgoedtelers dat de aardappelen opnieuw kiemlustig zijn. Hij adviseert om in geval van Talent te beginnen met de kiemremming voor het witte puntjesstadium. 'Hanteer een goede startgift en bouw vervolgens geleidelijk de dosering af. Verder moeten de telers letten op een goede luchtverdeling in de bewaarcellen.'

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer