Lupine en gunnera mogelijk ook invasief

Een comité van de Europese Unie heeft afgelopen week een lijst besproken met planten- en diersoorten die mogelijk invasief verklaard worden. Daarop staan ook lupine en gunnera.

Lupine+en+gunnera+mogelijk+ook+invasief
© Kiemkracht

De besproken lijst bevat vijftien soorten die door een technische commissie zijn voorgedragen. Het EU-comité bespreekt welke soorten uiteindelijk volgend jaar toegevoegd worden aan de lijst met invasieve soorten die al sinds augustus van toepassing is.

De LTO vakgroep Bomen en Vaste planten wijst erop dat opnieuw plantensoorten zijn opgenomen die in de boomkwekerij geteeld worden. Het gaat naast lupine en gunnera onder meer om Asclepias syriaca (zijdeplant), Impatiens glandulifera (reuzenbalsemien), Myriophyllum heterophyllum (ongelijkbladig vederkruid) en Pennisetum setaceum (lampenpoetsersgras).

Economische impact

Volgens de vakgroep heeft opname van deze soorten een grote economische impact in de hele productie- en handelsketen voor de boomkwekerij. Het betekent voor de sector een belangrijke verarming van het assortiment tuinplanten. Ook worden de voorgedragen soorten in Nederland volop aangeplant in tuinen en parken.

Om te voorkomen dat economisch belangrijke planten- of diersoorten aan de lijst met invasieve organismen worden toegevoegd, is het nodig dat naast Nederland ook voldoende andere EU-landen tegen stemmen. LTO zet dit onderwerp daarom zowel landelijk als internationaal op de politieke agenda.

Harde cijfers

Voor de uiteindelijke beoordeling vraagt het EU-comité om harde cijfers en goed onderbouwde verhalen. De LTO vakgroep Bomen en Planten vraagt daarom input van boomkwekers die kunnen toelichten wat het betekent als de betreffende plantensoorten verdwijnen. Beleidsmedewerker Helma Hoff verzamelt de reacties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer