180+miljoen+euro+voor+Groningse+zeedijk
Nieuws
© Waterschap Noorderzijlvest

180 miljoen euro voor Groningse zeedijk

De financiering voor de verbetering van de zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl is rond. Waterschap Noorderzijlvest gaat de dijk voor ruim 180 miljoen euro verbeteren.

Dat heeft het waterschap vrijdag bekendgemaakt. Het merendeel van het budget, ruim 114 miljoen euro, komt van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Andere investeerders zijn waterschap Noorderzijlvest, Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Commissie Bodemdaling, provincie Groningen en gemeente Delfzijl.

Noorderzijlvest gaat de zeedijk over een lengte van bijna 12 kilometer verhogen, verbreden en aardbevingsbestendig maken. De dijk wordt gemiddeld 50 centimeter hoger en 10 tot 15 meter breder. Bij Delfzijl wordt de dijk het meest verhoogd: 2 meter.

Aardbevingen

Ook wordt rekening gehouden met de bodemdaling en aardbevingen die zich in het gebied voordoen door de gaswinning. De werkzaamheden zijn nodig omdat de dijk tussen Eemshaven en Delfzijl op verschillende onderdelen is afgekeurd.

'Met een versterkte zeedijk is het achterland weer voldoende beschermd tegen overstromingen', zegt locodijkgraaf Eisse Luitjens.

Voorbeeld

Programmadirecteur Richard Jorissen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma ziet het project in Groningen als een voorbeeld voor de rest van Nederland, waar het Hoogwaterbeschermingsprogramma de komende jaren 1.100 kilometer aan dijken aanpakt.

De start van de werkzaamheden staat gepland voor december 2016. Eind 2019 moet de dijk weer aan de veiligheidseisen voldoen, aardbevingen kunnen doorstaan en de bodemdaling opvangen.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer