‘Maak van voederbiet derogatiegewas’ (Video)

Voederbieten leggen meer stikstof vast dan mais. Volgens deskundigen is het terecht als de voederbiet een derogatiegewas zou worden.

%E2%80%98Maak+van+voederbiet+derogatiegewas%E2%80%99+%28Video%29
© Marnix Schmidt

Volgens Frank Verhoeven, eigenaar van adviesbureau Boerenverstand zou het terecht zijn als de voederbiet onder de derogatie zou vallen. 'Het gewas onttrekt namelijk veel nutriënten uit de bodem, net als grasland.'

Diepe penwortel

Uit onderzoek van het Vlaamse Landbouw Centrum voor Voedergewassen blijkt dat voederbieten 250 á 500 kg stikstof per hectare opnemen, bij mais gaat het om gemiddeld 150 á 250 kg stikstof per hectare.

Dat verschil is te verklaren doordat mais vooral in het begin van het groeiseizoen stikstof opneemt. Voederbieten beschikken daarentegen over een diepe penwortel en kunnen de stikstof ook uit diepere lagen benutten. Ze blijven tot laat in het najaar stikstof opnemen.

Nitraatopzuiger

In Vlaanderen worden voederbieten al jarenlang gebruikt als nitratenopzuiger, zo weet Mark de Beer, productmanager bij Limagrain. ‘Als in Vlaanderen een veehouder in overtreding is omdat er vanaf 1 oktober teveel nitraten zijn gemeten op z’n perceel, dan wordt hij bestraft in het volgende teeltjaar. Hij wordt dan nog meer gelimiteerd in N-bemesting. Veel veehouders telen dan als oplossing voederbieten, de nitraatuitspoeling is op 1 oktober daardoor lager dan de nitraatnorm.’

Derogatie

Ook Wiebren van Straalen, LTO-beleidsadviseur Mest en Milieu, vindt dat voederbieten een derogatie rechtvaardigen. ‘Als je kijkt naar de stikstofbehoefte van het gewas, dan zou dat inderdaad kunnen. Maar de kans is niet groot dat voederbieten onder de derogatie gaan vallen. Het areaal is in Nederland erg klein. In de tweede helft van 2016 wordt hier een beslissing over genomen.’

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer