%27Kalf%27+met+Schmallenberg+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Kalf' met Schmallenberg in België

In de Belgische provincie Oost-Vlaanderen is een runderfoetus gevonden, dat besmet was met het Schmallenberg-virus. Deze provincie ligt onder het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen.

De Diergezondheidszorg Vlaanderen meldt het geval. De door knutten en muggen verspreide ziekte waarde eerder al in 2011 door ons land en treft met name schapen, maar ook runderen. De ziekte lijdt tot misvormde ledematen en kalveren en lammeren zijn niet levensvatbaar.

De misvormingen komen enkel aan het licht wanneer de besmetting in een bepaald drachtigheidsstadium plaatsvindt.

Hierdoor werden in 2012 veel kalveren en lammeren met afwijkingen geboren, als gevolg van een eerdere besmetting. Die vonden in 2011 van augustus tot en met oktober plaats.

Acute besmetting

Ook kunnen de dieren ziek worden van een acute besmetting. Bij melkvee gaat dit gepaard met hoge koorts, een dalende melkproductie, neusvloei en ernstige diarree.

Eerder dit jaar kwamen al meldingen van de ziekte vanuit Walonië en Luxemburg. Het nieuwe geval geeft aan dat de ziekte zich al volop door België heeft verspreid. Gelet op het warme najaar is een besmetting in Nederland eveneens denkbaar.

Door een aantal jaren geleden de ziekte nog rondwaardde, zijn oudere dieren, die destijds de ziekte opliepen, ongevoelig voor een nieuwe besmetting. De ziekte is geen zoönose. Dierenartsen wordt gevraagd alert te zijn op de symptomen van de ziekte.

Vaccin niet op voorraad

MSD Animal Health heeft theoretisch een vaccin. Dit is niet op voorraad. Gezien het moment van de uitbraak, tegen het eind van het knuttenseizoen en het feit dat een groot deel van het vee antistoffen heeft, is schat de vaccinproducent de kans op een grote uitbraak klein in.

Mocht de kans op een grote uitbraak wel aanwezig zijn, dan wordt met de vaccinproductie gestart, omdat er dan ook vraag is naar het vaccin.

Zo is dit jaar ook gestart met de productie van het blauwtongvaccin voor de Nederlandse markt. Doordat in België en Frankrijk veel tegen dit momenteel in Frankrijk heersende virus is gevaccineerd, wordt de dreiging voor Nederland onderdrukt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  40 %
Meer weer