Te weinig biologisch uitgangsmateriaal winterrogge

Het aanbod aan biologisch uitgangsmateriaal voor winterrogge blijkt dit jaar niet toereikend te zijn. Na een ontheffing mogen telers gangbaar uitgangsmateriaal gebruiken.

Te+weinig+biologisch+uitgangsmateriaal+winterrogge
© Koos v.d. Spek

Het ministerie van Economische Zaken heeft toestemming gegeven om winterrogge van de Nationale Annex categorie 1 terug te plaatsen naar categorie 2.

Categorie 1 wil zeggen dat gebruik van biologisch uitgangsmateriaal verplicht is. Bij categorie 2 is biologisch uitgangsmateriaal alleen verplicht indien het ras beschikbaar is.

Bij categorie 2 is een ontheffingsaanvraag nodig voor het gebruik van gangbaar uitgangsmateriaal. Ontheffing is aan te vragen als geen enkele leverancier biologisch uitgangsmateriaal voor zaaien/planten kan leveren, terwijl de teler dat wel tijdig heeft besteld.

Beschikbaarheid

Uitgangsmateriaal voor de biologische teelt van gewassen, zoals zaaizaad, plantgoed, stekken en pootgoed moet van biologische oorsprong zijn. Naktuinbouw houdt de beschikbaarheid van biologisch uitgangsmateriaal bij.

Jaarlijks wordt door de expertgroepen (telers en kwekers) het biologisch aanbod beoordeeld. Op basis van objectieve criteria worden (sub)gewassen in de biodatabase in een categorie ingedeeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer