Lichte kalveren blijven liggen

?Door een overaanbod aan kalveren, hebben kalverhandelaren geen behoefte aan lichte en magere kalveren uit de melkveehouderij. Vaak blijven deze dieren bij de melkveehouder, totdat ze voldoende gewicht hebben bereikt.

Evenveel aanbod, geen export

Lichte+kalveren+blijven+liggen
© Nieuwe Oogst

Op dit moment is het aanbod aan kalveren groter dan het aantal dieren dat op kalverbedrijven plaatsbaar is. Integraties kopen enkel de kalveren die ze kunnen plaatsen, zodat handelaren bij aankoop moeten selecteren, meldt De Kalverhouder.

Lichte en magere kalveren hebben daarbij vaak minder weerstand en dat maakt de kans op opstartproblemen bij deze dieren groter.
Het aanbod van nuchtere kalveren is de laatste weken vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar. Toen was er echter de mogelijkheid tot export. Sinds begin dit jaar is dat echter niet meer mogelijk, doordat de installaties om de kalveren onderweg water te verstrekken, niet voldoen.

Kennisnetwerk Kalveropfok

Voor een betere afstemming van het nuchter kalf op wat de vleeskalverhouder vraagt, houdt LTO verspreid in Nederland een groot aantal kennisnetwerken Kalveropfok. Deze netwerken bestaan uit twee bijeenkomsten voor melkveehouders en kalverhouders.

Het doel is om de kalveren niet alleen bij de vleeskalverhouder een betere start te geven, maar ook om de melkveehouder bij de opfok te laten inspelen op de wens van de kalverhouder. Een geschikter kalf uit zich niet alleen in een betere afzet, maar ook in een hogere prijs.

Aanmelden voor deze bijeenkomsten, die gratis zijn voor LTO-leden, is mogelijk via de regionale organisaties LLTB, ZLTO en LTO Noord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer