Onderzoekscentra voegen zich samen

De Nederlandse onderzoekscentra ECN, TNO en Wageningen Research voegen diverse activiteiten samen tot twee nieuwe onderzoekscentra.

Het gaat om één onderzoekscentra voor energie-innovatie en één voor voedselinnovatie. Dit maakte minister Henk Kamp (EZ) vrijdag bekend namens staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) en ministers Melanie Schultz van Haegen (I&M) en Edith Schippers (VWS).

Volgens Kamp zal de samenvoeging kennis, banen en inkomsten opleveren: 'Sterke kennisinstituten zijn een basisvoorwaarde voor een gezonde kenniseconomie. Nederland beschikt over kennisinstituten die op mondiaal niveau aanzien genieten. Door hun kracht en kennis te bundelen, kunnen deze organisaties met meer focus en efficiëntie werken. Daardoor worden ze nog aantrekkelijker als partner voor het (inter)nationale bedrijfsleven om gezamenlijk te investeren in onderzoek en ontwikkeling.'

Energiepoot

Onderzoeksorganisatie TNO heeft veel expertise op energiegebied. Het duurzame energieonderzoek van stichting Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) naar bijvoorbeeld zonne- en windenergie en energiebesparing sluit aan op deze expertise. Met dit besluit wordt ECN’s onderzoek naar duurzame energievoorziening samengevoegd met de energiepoot van TNO. De intentie is dat dit onderzoekscentrum van start gaat op 1 januari 2018.

Wageningen Research heeft een sterke positie als onderzoeksorganisatie voor agro, biobased, natuur en voeding & gezondheid. Door de overheveling van TNO’s expertise op het gebied van voedsel naar Wageningen ontstaat hét Nederlandse onderzoekscentrum voor voedselinnovatie. Dit Dutch Food Institute gaat een krachtige regierol vervullen voor toegepast onderzoek naar voeding & gezondheid. De nieuwe samenstelling van beide kennisinstituten zal per 1 januari 2018 een feit zijn.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer