NVWA onderzoekt illegaal gebruik fipronil

Bij een kweker van sierplanten in Noord-Brabant is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek gestart vanwege het illegaal gebruik van de stof fipronil. Voor het onderzoek heeft NVWA gisteren het bedrijf zelf doorzocht en ook een woning in de buurt van het bedrijf. De verdenking is een gevolg van de plotselinge massale sterfte van bijen in de omgeving van het bedrijf.

Imkers maakten hiervan eind augustus melding bij de NVWA. In de bijen troffen inspecteurs van NVWA de stof fipronil aan. Voor middelen met deze actieve stof gelden strenge beperkingen vanwege de schadelijkheid voor bijen.

Bij het onderzoek in de omgeving trof NVWA bij de betreffende plantenkweker sierplanten aan met een hoog gehalte aan fipronil. Deze stof heeft geen toelating in sierplanten en daarom is onder leiding van het Functioneel Parket ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Planten verwijderen

Bij de doorzoeking van de plantenkwekerij is onder meer de administratie en een hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. NVWA richt het vervolgonderzoek onder meer op degene die het middel met fipronil leverde aan de plantenkweker. Verder wordt bekeken of de ondernemer de nog aanwezige planten moet verwijderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer