NVWA soepeler bij PSTVd in sierteelt

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) legt niet langer maatregelen op bij vondsten van potato spindle tuber viroid (PSTVd) in sierteeltplantmateriaal dat is bestemd voor de eindconsument.

Aanleiding voor de versoepeling is het besluit van de Europese Commissie (EC) om tijdelijke noodmaatregelen voor de sierteeltplanten Solanum jasminoides en Brugmansia in te trekken.

Dat gebeurt zonder dat volledige uitroeiing van PSTVd in de Europese Unie was bereikt, aldus de NVWA. De EC heeft zich bij haar besluit laten leiden door nieuwe inzichten bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Volledige uitroeiing

Bij aardappel, paprika en tomaat hanteert de NVWA een volledige uitroeiingsaanpak als PSTVd wordt gevonden. Dat betekent het toetsen, traceren en vernietigen van het besmette materiaal.

Deze aanpak hanteert de NVWA ook nog in de sierteelt als de autoriteit PSTVd aantreft in plantmateriaal dat is bestemd voor andere productiebedrijven en bij handel van uitgangs- of vermeerderingsmateriaal, zoals bijvoorbeeld moederplanten en stekken.

Bij verkoop van sierteeltproducten aan consumenten laat de autoriteit deze aanpak varen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer