VVD+zet+vraagtekens+bij+onderhoud+sloten
Achtergrond
© Ruud Ploeg

VVD zet vraagtekens bij onderhoud sloten

De VVD heeft twijfels over het onderhoud van de sloten en de uitvoering van de schouw door de waterschappen. De partij vreest dat boeren de rekening krijgt gepresenteerd als de doelen voor de Europese Kaderrichtlijn Water niet worden gehaald.

Tweede Kamerleden Helma Lodders en Barbara Visser hebben vragen over de kwestie gesteld aan minister Melanie Schultz-Van Haegen. Aanleiding is een bericht dat waterschap De Vechtstromen (Overijssel en Drenthe) minder onderhoud aan sloten wil plegen en de schouw wil afschaffen.

De VVD vindt het zeer onwenselijk dat agrariërs op deze wijze afhankelijk worden voor het onderhoud aan sloten. Ze vindt dat een kerntaak van de waterschappen. Lodders en Visser willen daarom van de minister weten of ook andere waterschappen dergelijke plannen hebben.

Wateroverlast

Ook wijzen de liberale Kamerleden op de wateroverlast in Zuidoost Brabant en Limburg. 'Deelt u de zorgen van de leden van de VVD fractie dat met deze beelden in het achterhoofd, het voornemen van het waterschap leidt tot slecht onderhouden en meanderen van sloten en daarmee meer risico voor agrariërs? Bent u van mening dat dit slecht is voor het voorkomen van wateroverlast en overstromingen van landbouwgebieden en stedelijk gebied? '

Tot slot willen Lodders en Visser weten wat het niet langer onderhouden van sloten betekent voor de waterkwaliteit en de Kaderrichtlijn Water 'Is hier niet een risico aanwezig dat agrariërs straks een rekening gepresenteerd krijgen om alsnog aan de doelstellingen van de KRW te moeten voldoen? Hoe gaat u hier op toe zien?', vragen zij minister Schultz.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer