Europees+Parlement+moderniseert+landbouw
Nieuws
©

Europees Parlement moderniseert landbouw

Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met het voorstel van VVD-Europarlementariër Jan Huitema om de Europese landbouw te moderniseren.

Huitema spreekt over een belangrijke trendbreuk waarbij niet stilstand wordt gesubsidieerd maar innovatie eindelijk centraal staat.

'Dit is een fantastisch resultaat. In Europa wordt nog altijd achteruit gekeken, iedereen is erop gebrand subsidies in stand te houden. Dit staat de toekomst in de weg, durf nou eens vooruit te kijken.'

Kansen

Volgens de VVD-Europarlementariër liggen er juist enorme kansen die boeren dolgraag willen benutten. 'Momenteel worden boeren in Europa niet beloond voor hun inzet, maar in plaats daarvan moeten ze checklists afwerken om subsidie te ontvangen.' Huitema vindt dat een gemiste kans.

'Geef de boer het vertrouwen terug. Niemand kent zijn bedrijf beter dan boer of tuinder zelf. Geef de boer de ruimte en reken ze af op doelen in plaats van checklists: gebruik daarbij de kracht van de boer, de kracht van innovatie, de kracht van de natuur.'

Boer centraal

Ook pleit hij voor het schrappen van regels. 'Zet de boer centraal. Hiervoor heb ik een lijst concrete aanbevelingen, zoals het toelaten van groene kunstmest. De moderne landbouw is in staat steeds meer monden te voeden en tegelijkertijd de impact op het milieu te verlagen, hoe dom zijn wij als we die kansen laten liggen?'

Het voorstel gaat nu naar zowel de Europese Commissie als de landbouwministers van de 28 lidstaten. 'Mijn boodschap aan de Commissie en de landbouwministers is helder, sta niet te treuzelen. Het Europees Parlement heeft deze eerste stap gezet, nu moeten ook lidstaten durven kiezen voor de toekomst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer