Nieuwkomer Aleia Roses teelt 40 miljoen rozen

Het Spaans-Nederlandse project Aleia Roses gaat op 14,3 hectare jaarlijks 40 miljoen Red Naomi-rozen telen in Noord-Spanje. De afzet gebeurt voorlopig via Flora Holland in Aalsmeer.

Nieuwkomer+Aleia+Roses+teelt+40+miljoen+rozen
© Koen van Wijk

Het nieuwe rozenmerk werd donderdagochtend gelanceerd in Aalsmeer. Bijzonder aan het compleet nieuwe bedrijf is dat de initiatiefnemer vooraf uitvoerig universitair onderzoek liet doen naar de meest optimale vestigingsplaats.

De Spaanse tuinbouwondernemer Luis Corella startte in 2013 met de voorbereidingen van het project. Eerder zette hij een tuinbouwbedrijf op in Mexico.

Klimatologisch

Het Noord-Spaanse bergland in de provincie Castilla é Leon bleek uit onderzoek de beste klimatologische omstandigheden van Europa te hebben om een topkwaliteit Red Naomi rozen te telen.

Daarom is het rozenproject Aleia Roses neergestreken in Soria, halverwege Madrid en San Sebastian. Vanwege de hoge ligging ruim 1000 meter boven zeeniveau kent het gebied een stevige nachtafkoeling, ook ’s zomers. Dat is een voorwaarde in de rozenteelt. Daarnaast biedt dit gebied uitermate veel zonuren per jaar.

Transportafstand

De afstand Noord Spanje-Nederland is per vrachtwagen af te leggen in twintig uur. Deze acceptabele reistijd in een gesloten koelketen speelde ook een rol bij de locatiekeuze.

Aleia Roses liet de kas bouwen door Dalsem uit Nederland. Adviesbureau Delphy was betrokken bij het ontwerp van de meest optimale kas en teeltfaciliteiten.

Diffuus glas

Zo is er gebruik gemaakt van een speciale soort diffuus glas die het gewas moet beschermen tegen te felle zoninstraling. Verder is de kas voorzien van substraatteelt, volledige circulatie van drainwater, centrale verwarming en een scherminstallatie.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer