Verbod dreigt voor 26 stoffen

Op basis van voorgestelde Europese regelgeving dreigt een groot aantal gewasbeschermingsmiddelen op basis van hun hormoonverstorende werking te verdwijnen.

LTO wijst erop dat het voorstel van de Europese Commissie (EC) voor hormoonverstoring grote gevolgen kan hebben. Op basis van een eerste screening is een lijst met 26 stoffen samengesteld waarvoor een verbod dreigt. Daarop staan onder meer stoffen uit de groep van de azolen en dithiocarbamaten.

LTO verwacht dat in verschillende gewassen knelpunten zullen ontstaan, stelt beleidsmedewerker Annemarie Breukers. ‘Een verbod van deze stoffen beperkt de schimmelbestrijding en ook het uitvoeren van goed resistentiemanagement.’

De verwachting is dat de EC nog in de loop van dit jaar een definitief besluit neemt over hormoonverstorende stoffen. De nieuwe criteria worden vervolgens gefaseerd toegepast bij de herregistratie van gewasbeschermingsmiddelen.

Voor de bepaling of een stof hormoonsverstorend is gebruikt de EC de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor hormoonverstoring. Het principe daarvan is dat een stof een hormonaal werkingsmechanisme heeft en een nadelig effect op een organisme.

Bij de beoordeling wordt uitgegaan van de intrinsieke eigenschappen van een stof. Dit betekent dat de EC kiest voor de gevaarbenadering en de stoffen niet beoordeelt op basis van risico. Wel is er een mogelijkheid dat een hormoonverstorende stof alsnog een toelating krijgt als er bewijs is voor verwaarloosbaar risico op blootstelling.

Behoefte aan richtlijnen

Tijdens een algemeen overleg deze week in de Tweede Kamer van de landbouwcommissie verklaarde staatssecretaris Martijn van Dam van EZ dat Nederland kan leven met de definitie van de WHO als uitgangspunt voor de regelgeving.

De bewindsman stelt wel dat er behoefte is aan duidelijke richtlijnen voor de uiteindelijke beoordeling van de stoffen. Van de woordvoerders wijst Jaco Geurts van het CDA erop dat vooral de kleine teelten de dupe dreigen te worden van de nieuwe regels. Helma Lodders van de VVD pleit voor een impactanalyse en vindt dat de nieuwe regels voor hormoonverstorende stoffen ook moeten gelden voor de landbouwproducten die van buiten de EU ingevoerd worden.

LTO hoopt dat de richtlijnen over de blootstelling door hormoonverstorende stoffen werkbaar en objectief geïnterpreteerd worden. ‘Verder dringen we er bij de overheid op aan om vaart te maken met het zoeken naar voldoende alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen die verdwijnen’, aldus Breukers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer