NAM+start+opnieuw+oliewinning+in+Drenthe
Nieuws
© Joost de la Court

NAM start opnieuw oliewinning in Drenthe

De NAM wil vanaf dit weekend weer starten met het winnen van olie in de provincie Drenthe. De gedeputeerde staten maken bezwaar.

De GroenLinks-fractie in Overijssel en verontruste burgers willen dat het provinciebestuur naar de rechter stapt om het bedrijf te stoppen. Bij de oliewinning in Drenthe komt veel zout water naar boven.

Dat zoute water werd tot juni vorig jaar via oude leidingen afgevoerd naar lege gasreservoirs in de Overijsselse bodem. Toen staakte de NAM de olieproductie omdat bij Hardenberg een leiding voor afvalwater lek bleek.

Het lek is inmiddels gerepareerd en het bedrijf kreeg in augustus al toestemming het werk weer op te starten, aldus de NAM vrijdagavond. Gedeputeerde Staten maakten eerder deze week al officieel bezwaar tegen het opnieuw opstarten van de pompen. GroenLinks wil dat het college zaterdag al naar de rechter stapt.

Bezwaarschrift

De NAM stelt echter dat de waterinjectie 'veilig en verantwoord' is. Het injectiewater bestaat voor meer dan 90 procent uit zout water, voor een miniem deel uit olieresten en een nog kleiner deel uit chemicaliën.

Uit het bezwaarschrift van het provinciebestuur blijkt dat er nog veel onduidelijk is over het injecteren van afvalwater. Zo ontbreken cruciale rapporten van buitenlandse aardbevingsdeskundigen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer