Antibioticagebruik vleeskuikens daalt

Het gebruik van antibiotica bij vleeskuikenbedrijven is in de eerste helft van 2016 gedaald naar 9,9 dierdagdosering per jaar.

Antibioticagebruik+vleeskuikens+daalt
© Vidiphoto

Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei). Het gaat om een daling van 18 procent. Ten opzichte van het basisjaar 2009 is er in de eerste helft van 2016 een afname te zien van 71 procent. Dit wordt veroorzaakt door een verdere daling van het gebruik bij reguliere vleeskuikenbedrijven en door een toename van het aandeel trager groeiende vleeskuikens.

Behandeldagenmethode

De pluimveesector berekent het gebruik van antibiotica al sinds 2009 via de behandeldagenmethode. Dit is een andere methode dan de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) hanteert. Hierdoor kunnen de cijfers van de SDa en de sector verschillen. De pluimveesector is overeengekomen met de SDa om vanaf 2017 een aangepaste versie van de SDa-methode te gaan gebruiken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer