Steeds minder schouw bij Vallei en Veluwe

In de werkgebieden Noord-Veluwe en Eemland van waterschap Vallei en Veluwe krijgt twee derde van de B-watergangen een C-status. Dat betekent dat grondeigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en dat de jaarlijkse schouw verdwijnt.

De maatregel is het gevolg van de harmonisatie na de fusie tussen de waterschappen Veluwe en Vallei & Eem.
Zo onderhoudt het waterschap straks alleen nog de A-watergangen. Onderhoud van B- en C-watergangen komt voor rekening van de eigenaren. Op de B-watergangen vindt echter nog wel een schouw plaats. Op C-watergangen vervalt de schouw, waardoor eigenaren meer vrijheid hebben om het onderhoud in een voor hen passende tijd uit te voeren.

Controle

De harmonisatie is inmiddels al een eind op weg. Het waterschap gaat de komende drie maanden in het gebied Noord-Veluwe en Eemland aan de slag. Hier waren boeren al gewend om de B-watergangen zelf te onderhouden, en via de jaarlijkse schouw was daar ook controle op.

Twee derde van de B-watergangen krijgt nu een C-status, waardoor het vaste moment van controle verdwijnt. Dat zorgt voor enige onrust bij boeren. Die zijn voor een goede waterafvoer nu mede afhankelijk van het onderhoud dat hun buren aan aanliggende watergangen verrichten.

Spannend

'Het is voor ons ook spannend hoe dat gaat lopen', zegt dagelijks bestuurslid Dirk-Siert Schoonman van het waterschap. 'Mochten zich problemen voordoen, dan gaat Vallei en Veluwe op verzoek alsnog controleren en zich inzetten om tot een goede oplossing te komen.'
Schoonman ziet ook voordelen. 'Grondeigenaren kunnen nu zelf bepalen op welk tijdstip ze onderhoud plegen, omdat ze niet meer zijn gebonden aan een schouw.'

IJsselvallei

De harmonisatie vond al eerder plaats in de IJsselvallei. In dit gebied zijn relatief veel B-watergangen, waarvan het eigendom overgenomen kan worden door de grondeigenaren. Dat kan nog tot december voor een prijs van 3,50 euro per vierkante meter. Na die datum gelden notaris- en kadasterkosten, waardoor de prijs marktconform is en dus hoger zal uitvallen.

Volgens Schoonman dubben veel grondeigenaren nog over het aanbod. 'Meer grond onder het bedrijf is natuurlijk gunstig voor bijvoorbeeld de mestboekhouding, maar we begrijpen ook wel dat boeren door de situatie in de melkveehouderij wat terughoudend zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer