Bleker wil spoedoverleg over NVWA-tarieven

Voorzitter Henk Bleker van Vee&Logistiek Nederland wil zo snel mogelijk met het kabinet in gesprek over de gestegen tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Aanleiding is de conclusie van het onderzoek van de Raad van State naar de NVWA-tarieven: deze zijn in strijd met de uitgangspunten die het kabinet zelf heeft vastgelegd.

'Bange vermoedens van het bedrijfsleven zijn door de Raad van State bevestigd. Concurrentiepositie van het Nederlands bedrijfsleven wordt onrechtmatig geschaad, en daar moet zo snel mogelijk wat aan gedaan worden', aldus Bleker. De voorzitter van Vee&Logistiek Nederland wil op zeer korte termijn hierover met het kabinet om de tafel.

In strijd

De Raad van State stelt dat de NVWA-tarieven in strijd zijn met de uitgangspunten die het kabinet zelf heeft vastgelegd. Het advies van Raad is dinsdag aan de Tweede Kamer verzonden.

Vice-president Piet Hein Donner schrijft in het advies dat de NVWA de kosten voor vergunningen en toelatingen mag doorberekenen. Als reden stelt hij dat er een 'aanwijsbare tegenprestatie in de vorm van een ontheffing, keuring, erkenning of vergunning tegenover staat'. Die kosten moeten dan wel aansluiten bij de werkelijke kosten.

Vingers

Tweede Kamrelid Jaco Geurts (CDA) stelt dat het kabinet wordt zwaar op de vingers is getikt door de Raag van State. 'De concurrentiepositie van ons bedrijfsleven is al zwaar geschaad door de tariefstelling van de NVWA. Ik wil nu met spoed een reactie van het kabinet op zienswijze van Raad en daarna een debat', regaeert Geurts.

De CDA'er diende eind januari een motie in om de Raad van State ene advies te vragen over de NVWA-tarieven. Het gebeurt niet vaak dat de Tweede Kamer zelf om een dergelijk advies vraagt. Het CDA lukte het wel om daar een meerderheid voor te krijgen. Alleen PVDA, PVV, Partij voor de Dieren, 50 plus en Houwers stemden tegen.

Opdraaien

LTO stelt al langer dat ondernemers in Nederland onterecht voor de kosten van onder meer keuringen opdraaien, terwijl die in andere EU-lidstaten door de overheid worden bekostigd.

Daarnaast pleit LTO voor een eenmalige investering in de NVWA om de kwaliteit en de bedrijfsvoering te verbeteren.
‘Nu gebeurt het tegenovergestelde: de keuringskosten die agrariërs betalen, zijn pas opnieuw verhoogd, terwijl in ons omringende landen de overheid een groot deel van deze keuringskosten draagt’, stelt Maat. ‘Dat is een concurrentienadeel voor Nederlandse ondernemers.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer