Kans op terugdraaien van NVWA-tarieven is minimaal

De Tweede Kamer debatteert volgende week over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectiedienst voldoet vaak niet aan de verwachtingen en heeft te weinig geld. Het kabinet grijpt in, onder meer met een plan van aanpak, maar de de Tweede Kamer is kritisch over de werkelijke vorderingen.

Kans+op+terugdraaien+van+NVWA%2Dtarieven+is+minimaal
© Dirk Hol

1Wat is het belangrijkste discussiepunt tussen kabinet en parlement?

Het debat zal vooral gaan over de manier waarop de NVWA haar taken verricht. Vorige week meldde staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) dat bij de uitvoering van het toezicht zich nog veel knelpunten voordoen.

Het benodigde toezichtsniveau wordt niet gehaald, mede door een gebrek aan geld. Daarom moeten keuzes worden gemaakt in wat de NVWA wel en niet doet.

2Heeft Van Dam voorstellen?

Hij wil de bestrijding van invasieve exoten voortaan beperken tot situaties waarbij de volksgezondheid in gevaar komt. De controle van provinciale regelingen voor natuurbeheer zou volgens hem door de provincies betaald moeten worden.

Van Dam wil bovendien de visserij vragen om mee te gaan betalen aan de naleving van de handelsnormen voor deze sector.

3Hij komt toch ook met extra geld?

Het kabinet trekt 23 miljoen euro per jaar extra uit voor de NVWA. Daarmee zal de efficiencyslag gefinancierd worden die onderdeel is van het plan van aanpak.

Daarnaast moet het personeel 8 miljoen euro per jaar inleveren door versobering van de regeling voor de vergoeding van reistijd van NVWA-medewerkers. Het extra geld zal niet gebruikt worden voor tariefsverlagingen.

4De tariefsverhogingen die per 1 mei zijn doorgevoerd, worden dus niet teruggedraaid?

De kans daarop is nihil. LTO Nederland heeft de Tweede Kamer geschreven dat de stijging van de keuringskosten 'voorbarig en onterecht' is, maar Van Dam voert het argument aan dat de NVWA naar kostendekkende tarieven toe moet werken. Dat is enkele jaren geleden al afgesproken. De recente tariefverhogingen staan in het plan van aanpak waar de Tweede Kamer eerder mee instemde.

5Wat zal in het debat nog meer aan de orde komen?

LTO Nederland wees de Kamer erop dat er in de praktijk veel klachten zijn over strenge en ongerechtvaardigde sancties bij lichte of onbedoelde overtredingen. Een oproep om exorbitante boetes en kortingen te melden, leverde ruim negentig reacties op. LTO concludeert dat in het NVWA-beleid de menselijke maat soms ver te zoeken is. De verwachting is dat verschillende woordvoerders dit probleem aan de staatssecretaris zullen voorleggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer