Nederlandse aanpak campylobacter succesvol

Door maatregelen van de Nederlandse pluimveeslachterijen is het percentage kipproducten dat de slachterij verlaat met relatief hoge Campylobacterwaarden in enkele jaren tijd gehalveerd. Dit meldde Nepluvi tijdens het Campylobactercongres op 31 augustus.

Nederlandse+aanpak+campylobacter+succesvol
© Remkes

Het aantal Campylobacter positieve koppels is door de jaren heen afgenomen en het aantal in Nederland geslachte eindproducten met relatief hoge Campylobacterwaarden (>1.000 kve/gram) is gedaald van bijna 10 procent in 2009 naar 5 procent in 2015. Dat blijkt uit de monitoring van Nepluvi.

Gegevens van het RIVM laten zien dat dit zich (nog) niet heeft vertaald in een afname van het aantal infecties bij de mens. 'Dit bevestigt het beeld dat pluimvee weliswaar een belangrijke, maar niet de enige bron is', aldus Mark den Hartog van Nepluvi. Onderzoek naar andere bronnen en routes is nog schaars en verdient meer aandacht.

Vliegen en andere insecten weren

Hilko Ellen (Wageningen UR) benadrukte tijdens het congres dat de bedrijfshygiëne beter moet. Hij noemt het weren van vliegen en andere kleine insecten. In Nederland hebben bedrijven binnen het project 'Campylobacter de baas' al innovatieve maatregelen doorgevoerd, waaronder het plaatsen van windbreekgaas om vliegen buiten de stal te houden.

In het Europese project Campyro is onder andere gekeken naar het effect van voederadditieven op het Campylobacterniveau in de darm van kippen. De Spaanse onderzoeksleider Pedro Medel meldde dat de resultaten op laboratoriumniveau positief waren en bepaalde combinaties van additieven een sterk reducerend effect hadden.

Praktijkproeven bij diverse pluimveehouders in verschillende Europese lidstaten bevestigen deze resultaten niet. Experts noemen de presentatie van de Spanjaar Medel blijkt illustratief voor hoe lastig het in de praktijk is om Campylobacter te bestrijden.

Wettelijk criterium

Tot nu toe bestaat geen Nederlandse of Europese regelgeving voor de beheersing van Campylobacter. Wel hebben de Nederlandse vleeskuikenslachterijen en supermarkten zich gecommitteerd aan de (succesvolle) private aanpak van Campylobacter.

Vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) liet Arie Ottevanger weten dat naar verwachting de Europese Commissie op termijn verdere stappen zal ondernemen om een wettelijk criterium voor Campylobacter op te stellen.

Het Campylobacter congres 2016 werd georganiseerd door NEPLUVI, LTO-NOP, NVP, AVINED, Wageningen UR, Universiteit Utrecht, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Economische Zaken.

Campylobacter is één van de meest voorkomende oorzaken van een voedselinfectie bij de mens. Deze bacterie komt onder andere voor in het darmstelsel van dieren. Pluimvee wordt gezien als een belangrijke bron voor Campylobacterinfecties bij de mens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer