Meer+mensen+ziek+door+campylobacter
© plazilla.com

Meer mensen ziek door campylobacter

Het aantal besmettingen met campylobacter en E.coli blijft in Europa toenemen. Dat blijkt uit cijfers over 2011 van de Europese voedselautoritiet Efsa.

Het jaarrapport belicht de belangrijkste tendensen in 2011 wat betreft zoönosen. Het aantal besmettingen met salmonella, zowel bij mensen als bij gevogelte, blijft verder afnemen.

In 2011 werden in totaal 220.209 besmettingen met campylobacter geregistreerd, een stijging van 2,2 procent in vergelijking met 2010. De bacterie komt vooral voor in kippenvlees en veroorzaakt diarree en koorts.

Uitbraken

Ook het aantal uitbraken van E.coli neemt gestaag toe sinds 2008. In 2011 was er een grote uitbraak, maar ook zonder die uitbraak vertonen de cijfers een stijgende trend.

Verder meldt het rapport ook een toename van echinococcosis, een ziekte veroorzaakt door een parasiet die onder meer bij vossen wordt teruggevonden.

Echinococcosis

Echinococcosis komt de afgelopen jaren steeds vaker voor, hoofdzakelijk in Centraal-Europa. De ziekte ontwikkelt zich langzaam en kan dodelijk zijn als ze onbehandeld blijft.

Klik voorcomplete Efsa-rapport op bijgesloten pdf

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer