Meer voedselinfecties, maar minder ernstig

Grote uitbraken van voedselinfecties of -vergiftigingen bleven in Nederland uit in 2013, maar er waren wel meer meldingen dan in 2012. In totaal kwamen er 290 meldingen binnen, veertien meer dan het jaar daarvoor.

Meer+voedselinfecties%2C+maar+minder+ernstig
© Zeeuwseoesters.nl

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde analyse van de registratiecijfers in 2013 van voedselinfecties en -vergiftigingen afkomstig van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD’en door het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM.

Net als in voorgaande jaren waren Campylobacter en het norovirus de meest voorkomende verwekkers van voedselinfecties of -vergiftigingen.

Norovirus

Het ging in 2013 om onder meer de ongeveer honderd hoogleraren die ziek werden na een borrel en etentje in Amsterdam, zo’n vijftig bezoekers van een tweedaags evenement in Groningen die ziek werden door het norovirus en de mensen die ziek werden na het eten van oesters waarin ook het norovirus zat.

Maar een grote uitbraak, zoals de met salmonella besmette zalm in 2012 waar zelfs vier mensen aan overleden, was er het jaar later niet.

ANP

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer