Kiwibes op maat gesorteerd door nieuwe installatie

De eerste Hoogstraten kiwibessen van het nieuwe seizoen liggen vanaf vandaag in de winkel. De verwachte oogst bedraagt ongeveer 150 ton, zo'n 50 ton meer dan vorig jaar.

Kiwibes+op+maat+gesorteerd+door+nieuwe+installatie
© eigen foto Hoogstraten

Dit seizoen heeft Coöperatie Hoogstraten flink geïnvesteerd in de toekomst. Vanaf nu worden de kiwibessen niet meer met de hand gesorteerd, maar met een gloednieuwe optische sorteerinstallatie.

Vanuit de handel kwam de vraag naar kiwibessen met een bepaalde maat en rijpheid. Met de nieuwe optische sorteerinstallatie wordt er in de eerste plaats gesorteerd op uiterlijke kenmerken zoals grootte, schilkwaliteit en kleur.

Maar er wordt ook getracht om de zachtheid van de kiwibessen, dus de rijpheid, te karakteriseren. Met optische technieken worden de kiwibessen gesorteerd op kwaliteit.

Perslucht

Op het einde van de sortering worden ze naar de ingestelde uitgang getransporteerd waarna ze met perslucht worden afgeblazen. Deze technieken leveren sneller en betere resultaten op dan handmatig sorteren.

Door de handige on-the-go verpakking is de kiwibes een erg gebruiksvriendelijke snack. De kiwibes is echter nog niet heel bekend bij de consument. Ze zijn slechts een korte tijd beschikbaar en de volumes zijn nog niet groot.

Bij het afstellen van de sorteerinstallatie werd Coöperatie Hoogstraten begeleid door Filip Debersaques van Universiteit Gent, waarbij een student Master Tuinbouw uitvoert om dit sorteerwerk te optimaliseren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer