EU-denktank komt met rapport tegen intensieve landbouw

Een minder industrieel opgezette landbouw zal zorgen voor aanmerkelijk meer werkgelegenheid in Europa. Zo’n omslag heeft ook positieve effecten op het milieu en op het inkomen van de boeren.

EU%2Ddenktank+komt+met+rapport+tegen+intensieve+landbouw
© Peter Smit

Dat staat in een advies, opgesteld door een EU-denktank. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie wees zijn vertrouweling Karl Falkenberg als voorzitter van de denktank aan. Hij is het voormalig hoofd van het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie.

Falkenberg schetst in het advies uitvoerig de nadelen van een grootschalige en intensieve landbouw. Ontvolking van het platteland, achteruitgang van bodem- en waterkwaliteit en verlies van biodiversiteit zijn volgens hem de consequenties van het huidige EU-landbouwbeleid.

Duurzaamheid

Het rapport stelt voor om bij het Europese landbouwbeleid in te zetten op een heel andere koers. Duurzaamheid moet daarbij het centrale thema zijn. Volgens Falkenberg betekent dat onder meer een afscheid van het systeem van intensieve landbouw waarbij export naar derde landen als een succes wordt gezien.

Afgestapt moet worden van directe inkomenssteun die gerelateerd is aan de bedrijfsomvang. Belangrijker is volgens hem dat kringlopen worden gesloten en dat de leefbaarheid van het platteland meer aandacht krijgt.

Omschakeling

Het rapport pleit voor omschakeling naar een kleinschalige extensieve landbouw met halvering van de stikstofbemesting en van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat zou resulteren in aanzienlijke milieuwinst en uiteindelijk ook in een betere financiële opbrengst. Bij die stelling verwijst Falkenberg naar ervaringen van een Frans onderzoeksinstituut.

LTO Nederland buigt zich nog over de inhoud van het deze week gepresenteerde advies. Voorzitter Albert Jan Maat laat in een eerste reactie weten dat in elk geval niet getornd mag worden aan het Europese landbouwbudget. ‘Handen af van landbouwgeld’, zegt Maat. ‘Van kortingen kan absoluut geen sprake zijn. Zeker niet nu Brussel niet in staat blijkt om de Russische boycot van landbouwproducten uit de EU op te lossen.’

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer