LTO Noord fel tegen windmolens in Gelderse natuur

LTO Noord is bang voor de indirecte gevolgen als provincie Gelderland windmolens gaat plaatsen in natuurgebieden.

In het Gelders energieakkoord heeft het provinciebestuur de ambitie om te komen tot een capaciteit van 230 megawatt aan windenergie in 2020. Die doelstelling is zo fors dat de provincie overweegt om windmolens toe te staan in natuurgebieden die deel uitmaken van het Gelders Natuurnetwerk.

Er wordt gekeken naar bedrijventerreinen en langs wegen en kanalen, maar ook naar landbouwgrond. Uiteindelijk wordt de natuur niet uitgesloten. Eerder dit jaar gaf gedeputeerde Jan Jacob van Dijk aan dat de provincie er in de toekomst niet aan ontkomt om in natuurgebieden windmolens neer te zetten.

Rode vlekjes

De provincie liet een verkenning uitvoeren waar in bossen eventueel windmolens kunnen staan, aangevuld met een inventarisatie van mogelijke plekken in natuurgebieden. Het leidde tot een kaart vol rode vlekjes langs rijks- en provinciale wegen, buiten waardevol vogelgebied.

Bouwen mag alleen onder de voorwaarde dat twee keer de oppervlakte die voor windmolens wordt gebruikt, elders wordt gecompenseerd. Bovendien moet de gemeente het ermee eens zijn. Concrete plannen zijn er nog niet, al is in Harderwijk en Barneveld al wel gesproken over windmolens op de Veluwe.

Compensatie

De provincie vindt dat het nadelige effect op de natuur ruimhartig moet worden gecompenseerd. Dat kan betekenen dat er dan landbouwgrond moet worden omgezet in natuur.

LTO Noord is hierop tegen. De boerenbelangenorganisatie stelt dat onduidelijk is hoeveel grond er met de compensatie is gemoeid, wanneer er windmolens in natuurgebieden komen. De kans is groot dat dit meer dan 100 procent is. Ook ligt niet vast welke gronden hiervoor worden aangemerkt.

Onzekerheid

De planologische schaduwwerking leidt tot onzekerheid bij boeren en tuinders. Windmolens en natuurgebieden vormen geen logische combinatie, zeker niet als dit via een omweg ten koste gaat van landbouwgrond.

Overigens is het zover nog niet. Tijdens de laatste vergadering van de Statencommissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk Gebied en Wonen kwam de kwestie aan de orde. Een meerderheid van de politieke partijen wil geen windmolens op de Veluwe. Gedeputeerde Staten komen na de zomer met een concreet plan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer