Eosta+brengt+zaadvaste+paprika%27s+op+de+markt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Eosta brengt zaadvaste paprika's op de markt

Leverancier van biologische glasgroenten Eosta brengt onder de merknaam Nature and More voor het eerst zaadvaste paprika's en tomaten op de markt.

Telers kunnen zaadvaste rassen zelf vermeerderen en gebruiken voor verdere veredeling, in tegenstelling tot de hybride rassen die nu worden gebruikt. Hierop liggen steeds vaker patenten, waardoor de uitwisseling van materiaal wordt bemoeilijkt.

Tegenstem

Gert Kögeler, commercieel directeur van Eosta, is fel gekant tegen de EU-patenten: 'We moeten voorkomen dat telers voor hun zaden straks afhankelijk zijn van een monopolist met gepatenteerd zaadgoed. De voortgaande consolidatie van de zadenmarkt en de EU-patenten op natuurlijke eigenschappen van planten zijn een gevaar voor de autonomie van boeren. Door patentvrije zaadvaste rassen op commerciële schaal in de markt te zetten, bieden we een tegenstem.'

Eosta heeft de zaadvaste paprika- en tomatenrassen geselecteerd in samenwerking met het Louis Bolk Instituut. Daarbij zijn veel rassen gebruikt die twintig tot dertig jaar geleden door professionele veredelaars zijn ontwikkeld.

Telers

Biologisch-dynamische teler Rob van Paassen uit Oude Leede is dit voorjaar begonnen met zaadvaste puntpaprika's en gele pepers, die inmiddels geoogst worden. De Warmonderhof in Dronten teelt een groot aantal zaadvaste tomatenrassen die nu ook worden geoogst.

De producten zullen vanaf deze week worden verspreid via natuurvoedingswinkelketen Estafette. Bij succes zal de proef in 2017 verder worden uitgebreid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  60 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer