Rabobank+ziet+melkprijs+pas+stijgen+in+2017
Nieuws
© Rabobank

Rabobank ziet melkprijs pas stijgen in 2017

De zuivelmarkt gaat zich herstellen, al wordt dat voor boeren niet direct zichtbaar. Dat zegt Kevin Bellamy, global strategist Dairy bij de Rabobank.

'Het herstel is ingezet, daar wijst alles op. Maar dat gaat nog gestaag. Een echt significante verhoging van melkprijzen verwacht ik niet voor 2017', zegt Bellamy, afgelopen zaterdag in een interview met Nieuwe Oogst.

De invloed van de Fonterra-veilingen is niet groot, stelt de zuivel-topman. 'De invloed die de Fonterra-veiling in zuivelproducten heeft op melkprijzen in Europa is te verwaarlozen en wordt schromelijk overschat.'

'Die veiling gaat om kleine hoeveelheden. Ik moet er soms echt om lachen als ik bedrijven als FrieslandCampina hoor spreken over het onder druk staan van de melkprijzen door een tegenvallende Fonterra-veiling.'

Olieprijs

De oorzaak van de huidige lage melkprijzen, is de lage olieprijs, meent Bellamy. 'Oliestaten hebben minder koopkracht. China speelde wel een belangrijke rol, maar koopt nu weer meer. Net als andere landen in Zuidoost Azië.'

'Ook ontwikkelt China zich heel snel. In 2009 moest je als zuivelbedrijf in China actief zijn, in 2011 moest je al bij de grote spelers zitten om iets te bereiken. In 2014 namen ze in Europa aandelen in fabrieken en sinds vorig jaar proberen ze merken over te nemen.'

'De Chinezen zijn erg ambitieus. Dat is niet erg, maar wel lastig om bij te houden wat ze op welk moment willen en nodig hebben', aldus Bellamy.

• Lees het hele interview in Nieuwe Oogst van afgelopen zaterdag

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer