Weidevogelplan+krijgt+steun
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Weidevogelplan krijgt steun

De initiatiefnota ‘Vogels de Weide Wereld in’ van GroenLinks kan rekenen op steun van BoerenNatuur.nl, de koepel van collectieven in agrarisch natuurbeheer. Wel moet de financiering anders.

Mike Schellart ‘De nota steekt gedegen in elkaar. De nadere uitwerking vergt goed overleg met de sector’, zegt voorzitter Alex Datema van BoerenNatuur.nl. ‘Er staan veel zaken in waarvoor wij al langer pleiten.’
Tweede Kamerlid Rik Grashoff lanceerde vorig weekend zijn plan om meer grutto’s, kieviten en tureluurs in de polder te krijgen. Datema leest daarin dat GroenLinks een bredere visie op het agrarisch natuurbeheer wil. ‘Agrarisch natuurbeheer is meer dan alleen de weidevogel. Het gaat erom de collectieve aanpak verder uit te bouwen.’
Volgens Grashoff vechten de boerencollectieven ‘tegen de bierkaai’. Om weidevogelpopulatie weer op niveau te brengen zijn er daarom beheercontracten van achttien jaar nodig in plaats van de huidige zes jaar. Datema juicht dat toe ‘om het beheer op de goede plek te leggen’.
Ook is hij met Grashoff eens dat het aantal hectares met zwaar beheer omhoog moet naar 70.000. De helft daarvan is er al, beheerd door de collectieven. ‘Maar daarmee redden we het niet om de populatie weidevogels te laten groeien.’
Ook moet de vergoeding per beheerde hectare omhoog naar 600 euro, stelt Grashoff. In totaal komt dat op 20 miljoen euro. De helft daarvan moet uit Europees geld komen, de andere helft van de overheid. Vervolgens moet het beheer zich op termijn zelf bedruipen met geld uit de markt, onder meer met een premie op weidevogelmelk.
Datema: ‘Die 600 euro per hectare is een gemiddelde voor verschillende vormen van beheer, neem ik aan. Dat is wat aan de lage kant. Wij komen uit op 695 euro per hectare. Dan is het nét kostendekkend.’
Geld uit de markt halen ziet hij niet zitten. ‘Zeker omdat 80 procent van onze producten bestemd is voor de export en boeren grotendeels produceren voor de wereldmarkt. Een meerprijs op melk levert te weinig op. Daarmee gaan we de weidevogel niet behouden.’
Datema stelt dat de overheid vanuit maatschappelijk oogpunt haar financiële verantwoordelijkheid moet nemen. ‘Ook de sector heeft een verantwoordelijkheid. Met alleen een plas-dras ben je er niet. Daartegenover staat om het agrarisch natuurbeheer te verankeren in de bedrijfsvoering. Ergens daartussenin ligt de oplossing.’

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer