Oostenrijk wil Europese aanpak Lumpy Skin

Een Europese aanpak en het toestaan van preventieve vaccinatie in landen of regio's die worden bedreigd door het Lumpy Skin Disease. Dat bepleitte Oostenrijk op 18 juli in de Europese Landbouw- en Visserijraad.

Oostenrijk+wil+Europese+aanpak+Lumpy+Skin
© youtube

Daarbij moet er duidelijkheid komen over de afzet van gevaccineerde dieren. Ook moet de EU het voortouw nemen bij de inkoop en distributie van vaccins.

Dat bepleitte Oostenrijk op 18 juli in de Europese Landbouw- en Visserijraad. De ziekte is in augustus 2015 voor het eerst in de EU vastgesteld, in Griekenland, en is zeer waarschijnlijk verspreid vanuit Turkije.

Inmiddels zijn besmettingen vastgesteld in grote delen van het noorden van Griekenland, Bulgarije, Macedonië (FYROM), Servië en Kosovo en Albanië.

Ruimen en vaccineren

Nodulaire dermatose is een ziekte waarvan bestrijding verplicht is op basis van Europese regelgeving. De belangrijkste maatregelen bestaan uit ruimen van besmette bedrijven in combinatie met vaccineren van de (ruime) omgeving.

Deskundigen van de European Food Safety Authority (EFSA) geven aan dat zonder vaccinatie de bestrijding van nodulaire dermatose onvoldoende effectief zal zijn en er een grote kans is op het ontstaan van een endemische situatie.

Aanpassing wetgeving

Veel lidstaten hebben de oproep van Oostenrijk ondersteund. De Europese Commissie gaf aan concrete steun te geven en bijvoorbeeld reeds 400.000 vaccinatiedoses te hebben verstrekt. Er is aanpassing van Europese diergezondheidswetgeving nodig voor aanpassing van de aanpak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer