Aanpak bacterieziekte bij vleeskuiken lastig

Enterococcus cecorum bij vleeskuikens is lastig te bestrijden. Over de bacterieziekte is nog veel onbekend. Preventief gebruik van antibiotica is niet meer toegestaan.

Aanpak+bacterieziekte+bij+vleeskuiken+lastig
© Twan Wiermans

Vleeskuikens hebben de laatste jaren last van kreupelheid door enterococcen en dan met name door Enterococcus cecorum. Deze enterococ-bacterie komt voor in de darm van mens en dier.

Hoe de infectie met de bacterie exact verloopt is onbekend. 'Waarschijnlijk gaat dit via de darmwand', stelt pluimveedierenarts Merlijn Kense van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). 'Als de bacterie in de bloedbaan terecht komt, kan deze op verschillende plaatsen in het lichaam vastlopen en veroorzaakt ontstekingen.'

In een koppel vleeskuikens met deze bacterie is naast kreupelheid een verhoogde uitval het hoofdprobleem. Er worden vaak ook enkele verlamde dieren gezien. Verder is er een lagere groei en is de voederconversie hoger.

Afkeuring

Hoe groot de economische schade precies is, is niet precies bekend. 'Hierover bestaan geen goede getallen. De economische schade bestaat uit verminderde groei, verhoogde uitval en selectie en meer afkeuring', stelt Kense.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer