Belangrijke+stap+toelating+%27groene+kunstmest%27
Column
© LTO Nederland

Belangrijke stap toelating 'groene kunstmest'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week is dat Jan Huitema, melkveehouder uit Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD.

In het Europees Parlement is een belangrijke nieuwe stap gezet voor de toelating van 'groene kunstmest'. Een ruime meerderheid van mijn collega's in de Landbouwcommissie, waaronder de Groene fractie, steunde mijn oproep om mineralenconcentraat te kunnen gebruiken als een kunstmestvervanger.

Deze brede steun komt op een uitgelezen moment: binnenkort start de herziening van de EU-meststoffenverordening. Daarin worden onder meer eisen vastgesteld voor organische meststoffen als mineralenconcentraten. Als aan die eisen wordt voldaan, mogen deze producten boven de gebruiksnorm voor dierlijke mest worden gebruikt.

Lang proces

Dit wetgevend proces duurt minimaal een jaar, waarschijnlijk langer. Naast de EP-Landbouwcommissie moet ook de Milieucommissie akkoord gaan en moeten de ministers van de lidstaten akkoord zijn. Verschillende belangen moeten worden afgewogen. Zo zal de kunstmestlobby zijn minerale meststoffen willen beschermen en zijn milieuorganisaties mogelijk bang voor meer uitspoeling van nutriënten bij het gebruik van mineralenconcentraat.

Het is echter van de zotte dat Nederlandse boeren waardevolle nutriënten via dierlijke mest moeten afvoeren en vervolgens kunstmest aan moeten kopen. Mineralenconcentraat levert een geweldige bijdrage aan de kringloopeconomie, maakt ons minder afhankelijk van kunstmest en kan boeren veel geld schelen.

Agenda

Bovendien is het goed voor het milieu: voor het maken van kunstmest verstoken we veel gas en importeren we kostbare mineralen. Ik maak me daarom al een poosje hard voor de acceptatie van mineralenconcentraat en heb dit onderwerp echt op de Brusselse agenda gekregen.

In maart nam ik mijn collega's uit de Landbouwcommissie nog mee naar mestverwerker Groot Zevert in de Achterhoek. Daar konden ze met eigen ogen zien waar we door Nederlandse innovaties toe in staat zijn. De Europarlementariërs waren zichtbaar onder de indruk.

Kortom, we zijn er nog niet, maar we komen steeds dichterbij. Ik blijf me er vol voor inzetten. We moeten de mogelijkheid krijgen om kunstmestvervangers te maken uit dierlijke mest.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer
Zweem van mestgeur Biologische landbouw
Stil van Varkens