Werkbezoek+toonde+inzet+en+trots
Ingezonden
© LTO Nederland

Werkbezoek toonde inzet en trots

Het werkbezoek van Europarlementariërs heeft gezorgd voor meer begrip bij parlementsleden uit andere landen. Dat is volgens organisator Jan Huitema belangrijk voor de toekomst van de Nederlandse agrarische sector.

Op mijn initiatief kwam de Landbouwcommissie van het Europees Parlement drie dagen naar Nederland. De parlementsleden uit landen als Polen, Frankrijk, Spanje, Griekenland en Italië waren zichtbaar onder de indruk. Terecht, want wij hebben een van de meest efficiënte en innovatieve landbouwsectoren ter wereld.
Willen we dat dit zo blijft, dan moeten we de juiste afspraken maken in Brussel. Daarom was dit bezoek zo belangrijk.
Van vroeg tot laat zijn we in touw geweest om er zoveel mogelijk uit te halen. Het bezoek ging niet alleen om de politici, ik wilde ook positieve reclame maken voor de agrarische sector in Nederland.
Hoewel veel individuele ondernemers het lastig hebben, is het een gegeven dat we het ongelooflijk goed doen: wij voeden steeds meer monden met kwalitatief goed voedsel en we weten tegelijk de druk op het milieu wezenlijk te verminderen en diergezondheid te verbeteren. Bovendien helpen innovaties onze concurrentiepositie te verbeteren.
Dan moet er wel ruimte zijn om nieuwe toepassingen en inzichten te kunnen gebruiken. Daarom is het zo belangrijk dat mijn collega's met eigen ogen zien hoe innovaties in elkaar zitten.
We bezochten de mestverwerking van Groot Zevert in Beltrum. De voorzitter van de Landbouwcommissie beloofde daarna om tijdens de behandeling van de nieuwe meststoffenwetgeving te helpen de landbouwstem krachtig te laten horen. Belangrijk, want hierin wordt onder meer vastgesteld of mineralenconcentraat als kunstmestvervanger kan worden aangemerkt.
Van alle politieke kleuren hoorden we positieve geluiden. Mijn collega's waren het erover eens dat innovaties niet gefrustreerd moeten worden. Iedereen begrijpt dat er regels nodig zijn, maar maak gebruik van de expertise van boeren en tuinders. We moeten ons daarom richten op doelen en niet komen met ellenlange voorschriften.
De sector zelf is van goede wil. Mijn Spaanse collega was verbaasd dat de veehouderij het antibioticagebruik in Nederland met 65 procent heeft teruggebracht, zoals duidelijk werd uit de presentatie van LTO bij de rondeelstal voor leghennen in Barneveld.
Mijn collega's waren bijzonder geïnteresseerd en hadden veel vragen. Er zijn goede contacten opgedaan om verder van elkaar te kunnen leren. Want natuurlijk is een bezoek niet compleet zonder de mogelijkheid voor agrarische bedrijven en vertegenwoordigers om met de delegatie van het Europees Parlement te kunnen spreken.
Daarom had ik een netwerkbijeenkomst georganiseerd waar ook staatsecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aanwezig was.
Boeren en tuinders moeten uitleggen wat ze te bieden hebben. We doen het geweldig goed in Nederland en dat mogen we best wat meer uitdragen.
Naar aanleiding van het bezoek heb ik een filmpje opgenomen dat te zien is op mijn website www.janhuitema.nl. Dat legt aan het grote publiek uit hoe vooruitstrevend onze land- en tuinbouw van vandaag is, iets dat nog altijd te weinig wordt begrepen.
Alle bezochte bedrijven stonden garant voor hartelijke ontvangsten en een fantastische organisatie. Als we een klein beetje van dit enthousiasme en deze trots hebben overgebracht, is het werkbezoek wat mij betreft geslaagd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer