'Imidacloprid-maatregel komt te vroeg' (video)

Het besluit dat glastuinders alleen nog imidacloprid kunnen gebruiken als ze een gecertificeerde zuiveringsysteem hebben komt veel te vroeg, zegt LTO Glaskracht Nederland.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft deze maatregel woensdag bekendgemaakt.

'Positief is dat het voorstel van een gebiedsverbod voor Imidacloprid door dit besluit van tafel is en de toelating van dit middel in stand wordt gehouden', stelt LTO Glaskracht verder.

Onmogelijke verplichting

Volgens de glastuindersorganisatie is de eis van een gecertificeerde zuiveringsinstallatie een onmogelijke verplichting omdat deze nog niet beschikbaar zijn.

Voor enkele teelten, waaronder de opkweek van groenteplanten, is imidacloprid een belangrijk correctiemiddel.

'Op het moment dat toepassing onmogelijk wordt, dreigt het gevaar te ontstaan dat andere minder effectieve middelen vaker moeten worden ingezet. Consumenten willen immers geen luizen in hun producten.'

Hoofdlijnenakkoord in gevaar

Het besluit van het Ctgb zal volgens LTO Glaskracht zijn weerslag hebben op de uitvoering van het Hoofdlijnenakkoord, waarin is bepaald dat glastuinders hun afvalwater per 1 januari 2018 voor 95 procent moeten zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen.

Veel glastuinders regelen deze zuiveringsplicht collectief en moeten dan hun zaken drie jaar later voor elkaar hebben.

'Bedrijven die over de werkzame stof imidacloprid willen beschikken, moeten eerder dan afgesproken hun watersysteem op orde hebben. Daardoor komt de vorming van collectieven nog meer onder tijdsdruk. Dat vergroot de spanning tussen korte en lange termijn doelstellingen, die in dit akkoord zijn geformuleerd', zegt een woordvoerder van LTO Glaskracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer