Intensief+veegebied+belasting+voor+longen
Nieuws
© Rabobank

Intensief veegebied belasting voor longen

Bij mensen met meer dan vijftien veebedrijven binnen een straal van 1 kilometer neemt de longfunctie 2 tot 5 procent af. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, Universiteit Utrecht (IRAS), Wageningen UR en NIVEL.

Deze mensen hebben bovendien meer luchtwegklachten als hoesten en een piepende adem. In de buurt van pluimveebedrijven is de kans op longontstekingen 10 procent hoger.

Aan het gezondheidsonderzoek deden 2.500 omwonenden uit Noord-Brabant en Limburg mee. Die stonden daarvoor bloed en neusslijm af en hun longen werden onderzocht.

Verminderde longfunctie

De verminderde longfunctie is vooral te zien bij mensen die binnen 1 kilometer wonen van vijftien of meer bedrijven.

Het is volgens de onderzoekers het meest waarschijnlijk dat deze verandering wordt veroorzaakt door de blootstelling aan stoffen afkomstig uit de veehouderij.

'De gezondheid van omwonenden van veehouderijen mag nooit ter discussie staan, stelt Toon van Hoof van LTO Nederland. 'We hebben de komende jaren een serieuze opdracht om de uitstoot van fijn stof te verminderen.'

Ammoniak

'Naast de uitstoot van fijn stof, baart de ammoniakuitstoot in de landbouw ons veel zorgen', zegt IRAS-onderzoeksleider Dick Heederik tegen de NOS.

'Op dagen met veel ammoniakuitstoot, bijvoorbeeld na het uitrijden van mest, hebben mensen ook een lagere longfunctie, blijkt uit ons onderzoek.'

Verkeer en industrie

De ammoniakuitstoot is niet alleen een probleem voor mensen die in de buurt van een veehouderij wonen. Ammoniak reageert in de lucht met stikstofdioxiden uit het verkeer en de industrie.

Daarbij worden stofdeeltjes gevormd. 'Die verspreiden zich over het hele land, dus je kan de gezondheidseffecten eigenlijk overal verwachten, ook in steden', zegt Heederik.

Minder astma en allergie

Overigens komen astma en allergieën minder vaak voor bij mensen die in de buurt van veehouderijen wonen. Het was al bekend dat deze aandoeningen minder vaak optreden bij mensen die op een boerderij opgroeien.

Uit het onderzoek blijkt nu dat dit ook geldt voor mensen die in de omgeving wonen.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer