Boer+aan+zet+bij+fijn+stof+vermindering+%28video%29
Nieuws
© ZLTO

Boer aan zet bij fijn stof vermindering (video)

De gezondheid van omwonenden van veehouderijen mag nooit ter discussie staan, stelt Toon van Hoof van LTO Nederland. 'We hebben de komende jaren een serieuze opdracht om de uitstoot van fijn stof te verminderen.'

Met die woorden reageert Van Hoof als LTO Nederland-bestuurder Diergezondheid op het donderdag gepubliceerde onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO).

VGO constateert dat in Nederland jaarlijks gemiddeld 1,5 procent van de bevolking een longontsteking krijgt. In de buurt van een pluimveehouderij is de kans groter: 1,65 in de plaats van 1,5 procent.

Infectieziekten

Voor de veehouderij is volgens Van Hoof een belangrijke conclusie dat er voor wat betreft diergerelateerde infectiezieken geen verschil in risico is gevonden tussen omwonenden van veehouderijen en zij die elders wonen.

'Met deze conclusie zijn we best gelukkig. We komen juist uit deze hoek vaak argumenten tegen in de discussies over veehouderij', aldus Van Hoof.

Dialoog

'Het is voor ‘onze buren’ goed nieuws en het is belangrijke informatie voor de dialoog tussen boeren, burgers en lokale politiek', verzekert Van Hoof.

'En de onderzoekers maken ook duidelijk dat mensen die in de directe omgeving van een veehouderij wonen minder last hebben van allergieën dan andere plattelandsbewoners.'

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer