'Vos pakt gruttokuiken in plaats van muis'

Bij slechts 5 procent van de gruttoparen in Zuidwest-Friesland is minstens één jong uitgevlogen. Dat meldt Jos Hooijmeijer van Rijksuniversiteit Groningen.

Hooijmeijer zei dat op 3 juli in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Volgens Hooijmeijer is de situatie, op enkele uitzonderingen na, elders in Nederland niet veel beter.

Net als vorig jaar is de grote hoeveelheid rovers, vooral vossen maar ook marterachtigen en kraaien, de oorzaak van de kleine hoeveelheid gruttojongen.

Weidevogels

'In het voorjaar van 2014 hadden we in deze regio enorm veel muizen', stelt Hooijmeijer. 'Daar hebben de rovers toen van geprofiteerd. Maar nu er twee jaar op rij minder muizen zijn, richten al die rovers zich onder meer op weidevogels.'

Een gezonde populatie weidevogels kan volgens hem wel een paar slechte jaren hebben. 'Het probleem is dat er in het geval van de grutto en de andere weidevogels vrijwel geen goede jaren meer tegenover staan.'

Vossen

Ook in de jaren zonder overdreven veel vossen lukt het de weidevogels niet om genoeg jongen groot te brengen. Het aantal grutto's gaat dan ook steeds verder achteruit.

Naar schatting broeden er nu nog maar zo'n 30.000 paar grutto's in Nederland. In de jaren tachtig waren dat nog 100.000, blijkt uit de Vroege Vogels-uitzending.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer