Suikerprijs blijft doorstijgen

De termijnnotering voor witte suiker op de beurs in Londen steeg afgelopen vijf maanden met ruim 40 procent tot 478 euro per ton.

De notering betreft witte suiker op levering in augustus 2016.

De suikerprijzen op de wereldmarkt stijgen al vanaf augustus 2015. Aan het begin van dit jaar was er nog even een korte terugval.

Tegenvallende oogsten

Uit het suikeroverleg van de Europese Commissie blijkt dat de stijging van de suikernoteringen het gevolg is van tegenvallende oogsten in grote productielanden. Verder speelt ook de waardestijging van de Braziliaanse reaal een rol.

Met name in landen Brazilië, Thailand, China en India vallen de oogsten lager uit. In Brazilië wordt dat onder meer veroorzaakt door nachtvorstschade. In India is een uitvoerbelasting van 20 procent ingesteld om voldoende suiker voor de eigen markt beschikbaar te houden.

Oogst lager dan consumptie

Alle gerenommeerde analysebureaus gaan in hun prognoses ervan uit dat de wereldsuikeroogst voor het seizoen 2015-2016 lager is dan de wereldconsumptie.

In de Europese Unie en in Rusland wordt dit jaar vanwege uitbreiding van het areaal suikerbieten wel een hogere suikerproductie verwacht. Rusland teelt dit jaar 1 miljoen hectare suikerbieten, dat is 6 procent meer dan in 2015.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer