%27In+de+yoghurt+brengt+schapenmelk+meer+op%27
Nieuws
© Hoge Noorden

'In de yoghurt brengt schapenmelk meer op'

Licht zurig, zacht en romig. Zo smaakt de schapenyoghurt die Chris de Jong maakt. De zuivel vindt vooral zijn weg naar yuppen en allochtonen. Ook verzorgt hij workshops.

Chris de Jong studeerde bedrijfseconomie en werkte bij verschillende banken. Omdat het (boerenzonen)bloed toch kroop waar het niet gaan kon, startte hij in 2009 een schapenbedrijf.

Hij houdt nu circa 300 Friese melkschapen. Daarvan zijn er nog honderd van zijn oude veestapel, die vanwege zwoegerziekte langzaam van het bedrijf wordt afgevoerd.

De Jong melkt deze schapen met zijn medewerker op een zeer eenvoudige melktafel in de jongveestal. De ruim 200 dieren van de nieuwe veestapel melken ze in de 60-stands draaimelkstal.

Minder schommelingen

De schapenhouder begon met het maken van yoghurt vanwege de lage melkprijs. Ruim anderhalf jaar geleden bedroeg die 1 euro per liter. 'Nu is deze 1,30 euro.'

'In de yoghurt brengt de melk toch nog steeds meer op, en is de prijs minder aan schommelingen onderhevig. In de winkel kost een beker van een halve liter tussen de 2,39 en 2,49 euro.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer