Lely Vector weet raad met voeren ronde balen

De Lely Vector is een automatisch voersysteem dat goed overweg kan met het voeren vanuit ronde balen.

Lely+Vector+weet+raad+met+voeren+ronde+balen
© eigen foto Lely

Met een traditioneel voersysteem kost het voeren van ronde balen relatief veel werk. Lely laat zien dat met de Lely Vector dit geen obstakel meer hoeft te zijn.

Veehouder Ivo Baak was een van de eerste melkveehouders die ronde balen voert met de Lely voerrobot. De reden van aanschaf van de Vector lag voornamelijk in het voordeel van het voeren van balen.

Geen broei

Baak: ‘Je kunt vele verschillende sneden/kwaliteit voeren zonder dat er broei plaats vindt. Daarnaast zijn we de laatste tijd gegroeid in het aantal dieren terwijl we geen extra voeropslag nodig hebben.’

Een andere reden is dat Baak de koeien laat weiden. ‘De ronde balen in combinatie met de Lely Vector past goed bij weidegang omdat rantsoenaanpassingen in verband met wisselende gras-samenstellingen door weersinvloeden of grasaanbod snel gedaan zijn via de tablet.’

Rantsoenen

Het melkveebedrijf van de familie Baak telt 120 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Sinds 1,5 jaar werken ze met de Lely Vector waarmee ze in totaal zes verschillende rantsoenen voeren.

Baak voert sinds drie jaar volledig al het gras uit ronde balen. De balen worden eerst ontdaan van plastic en dan in de voerkeuken geplaats van waaruit de Vector de voerrantsoenen samenstelt.

‘De grijper kan de ronde balen goed aan. Je hebt nu enkel een kuilhapper aan de shovel nodig om de balen in de voerkeuken te plaatsen’, zegt de veehouder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer