Bio-asperge van Brabantse Wal

Cees van Tiggelen uit Halsteren is in Nederland een van de weinige biologische aspergetelers. De afzet verloopt via zijn bedrijfswinkel en een webwinkel. Daarnaast levert de akkerbouwer aan restaurants in de regio Bergen-op-Zoom.

Bio%2Dasperge+van+Brabantse+Wal
© Elly Damen

'Een jaar of tien geleden moest ik medicijnen slikken en kreeg ik last van allerlei bijwerkingen', zegt Van Tiggelen. 'Dat zette me aan het denken over wat chemie met gewassen doet. En omdat steeds meer boeren asperges gingen kweken, wilde ik me richten op een andere markt. Negen jaar geleden begon ik met de omschakeling naar biologische teelt en vijf jaar geleden zijn we gecertificeerd.' In het biologische deel van zijn bedrijf, dat 10 hectare meet, teelt de ondernemer naast asperges ook aardappelen, rabarber en pompoenen.

Brabantse Wal Asperges

Van Tiggelen is voorzitter van telersvereniging Brabantse Wal Asperges. 'Met 15 telers hebben we 90 procent van het aspergeareaal in de regio binnen onze club. Onze asperges zijn een Europees erkend streekproduct, waarmee we ons als regio onderscheiden.' Hij is de enige biologische teler van de vereniging. 'We zitten dicht tegen het dorp aan en ik merk dat er best een markt is voor biologische asperges, waarvoor je meer moet betalen. En de betere horeca wil zichzelf onderscheiden met lokale, biologische producten. Ze willen je kop op de kaart, zodat ze kunnen laten zien waar de groenten vandaan komen.
'We hebben tien restaurants uit het hogere segment als klant, allemaal in de regio Bergen-op-Zoom. Adverteren hebben we hoegenaamd niet gedaan; via mond-tot-mond-reclame heeft de een het aan de ander verteld.'

De Grote Verleiding

De teler verkoopt zijn biologische producten verder via biologische webwinkel De Grote Verleiding in Kruiningen en in de winkel bij het bedrijf. 'We verkopen eigen biologische producten, wijn en biologische sapjes, biologische aardbeien van een collega en zeegroenten. Geen ham en zalm; ik verwijs mijn klanten graag naar de plaatselijke slager en visboer en andersom. Zo houden we elkaar in de picture.' In het aspergeseizoen is de winkel iedere dag open, de rest van het jaar gaat de verkoop via de automaat. 'Mijn vrouw Mariëtte werkt in de zorg, maar neemt in mei en juni vrij om bij te springen in het bedrijf.'
De aspergekweker teelt vijf tot zes hoofdrassen en experimenteert met andere. 'Om voorop te blijven lopen ben ik in gesprek met veredelaars als Bejo, Limseeds en Nunhems. Voor Bejo werk ik mee aan veredelingsonderzoek. Doordat biologische asperges een dunnere huid hebben en breukgevoeliger zijn, is het moeilijker om ze te schillen. Een ras met een perfecte smaak bleek bijna niet te schillen. Volgend jaar gaan we een proef doen met een broertjes van dat ras. En in Nieuw-Zeeland heb ik tijdens een studiereis twee rassen opgeduikeld die we hier nu ook proberen te kweken.'

Merkwaardige ontdekkingen

'Soms kom je tot merkwaardige ontdekkingen', vertelt de ondernemer. 'Bijvoorbeeld dat Franse rassen het hier beter doen dan de West-Europese rassen. Misschien omdat we hier op de Brabantse Wal in duinzand telen en de temperatuur hier wat hoger ligt dan in Oost-Brabant en Limburg.'
Van Tiggelen zoekt ook naar alternatieve teelttechnieken. 'Ik werk bijvoorbeeld met dubbele rijen en een brede rij-afstand. Terwijl andere telers met enkele rijen werken met een afstand van 1,5 meter tot 1,8 meter tussen de rijen asperges, zet ik twee rijen op 15 centimeter van elkaar en houd tussen de volgende twee rijen een afstand van 2,25 meter aan. Ik heb in Frankrijk gezien dat ze zo werkten. Voor mijn idee kan de wind hier aan de kust er zo beter tussendoor waaien en dat voorkomt schimmels. Ik werk met bio-oplosbare folie. Dat houdt onkruid tegen en de asperges groeien erdoorheen. Ik hoef dan alleen de paadjes mechanisch bij te houden. En uiteindelijk is onkruid kruid dat op de verkeerde plaats groeit.'

Duurzame landbouw

Naast de asperges heeft Van Tiggelen een gangbaar akkerbouwbedrijf van 60 hectare, waarop hij suikerbieten, granen en mais verbouwt.
'Het liefst zou ik mijn hele bedrijf om willen schakelen, maar die keuze laat ik liever over aan mijn dochter van 17 die het bedrijf wil overnemen. Ik probeer zo duurzaam mogelijk te werken, bijvoorbeeld met niet-kerende grondbewerking. Samen met een glastuinbouwbedrijf en twee veehouders hebben we een biogasinstallatie waarin we reststromen omzetten in energie. Ik heb ook biologisch graszaad geteeld, dat was een leuk rustgewas voor de bodem, maar helaas was daar geen vraag naar. Ik verwacht eerlijk gezegd dat er over een aantal jaren alleen nog duurzame landbouw is. Misschien schakel ik dan over op biologisch-dynamische teelt.'

Van aspergekroket tot asperge-ijs

'Het biologische verhaal vind ik belangrijk', zegt René Vermeulen, chef-kok van restaurant 't Spuihuis in Bergen op Zoom. 'Ik ben negen jaar geleden naar Cees van Tiggelen toegestapt. Ik waardeer de standvastigheid waarmee hij de natuur zijn werk laat doen. Ik geloof in story-telling en vertel mijn gasten graag over de herkomst van de gerechten; ik splits het ze als het ware in de maag. Sommigen vinden dat perfect en gaan in de winkel van Cees kijken. Zo helpen we elkaar. We hebben een nauwe band.'
'Cees had eens een bak met jumbo-asperges, van die hele dikke die geen mens wil hebben. Daar heb ik een eigen interpretatie aan gegeven: ik heb ze onder vacuüm gegaard en in een plastic frikandellenbakje gepresenteerd als Asperge Speciaal. Ik maak aspergekroketten en aspergeijs. En ik maak soep van aspergeschillen, die ik dan in een leuke verpakking in zijn winkel zet. Cees is gigantisch sociaal en we gunnen elkaar de handel. Naar een andere leverancier overstappen zou bijna voelen als vreemdgaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer