Hongaarse akker kleurt Lemken-blauw

De Hongaarse akkers rond Zsira kleurden vorige week Lemken-blauw ten teken dat de machinefabrikant haar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ploegen, zaaitechniek en veldspuiten in het veld presenteerde.

Hongaarse+akker+kleurt+Lemken%2Dblauw
© Hendrik Begeman

Hendrik BegemanAchtergrond
Uit de presentaties van Nicola Lemken en directeur Anthony van der Ley blijkt onder andere hoe snel het bedrijf zich heeft ontwikkeld. Had het in 1990/2000 nog een omzet van 42/67 miljoen euro, in de jaren 2010/2015 was dit opgelopen tot 218/327 miljoen euro.
Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de uitbreiding van het programma. Door overnames heeft Lemken ook zaai- en gewasbeschermingstechniek in huis weten te halen. De zaaitechniek is al goed voor 13 procent van de omzet en de spuiten voor 7 procent. De ploegen zijn nog steeds goed voor 33 procent van de omzet. Het overige zijn de cultivatoren, stoppelbewerkers en zaaibedbereiders.
Op alle fronten heeft Lemken nieuwe ontwikkelingen getoond. Bij de halfgedragen ploegen, de Diamant-serie, is vanaf 2017 de OptiLine leverbaar. Dit is een hydraulische cilinder waarmee door zijwaartse druk de treklijn van de ploeg wordt geoptimaliseerd, waardoor de ploeger niet steeds hoeft tegen te sturen. De OptiLine kan volgens Lemken leiden tot 10 procent brandstofbesparing.

Zaaitechniek

Bij de zaaitechniek toonde Lemken de nieuwe Azurit DeltaRow maiszaaimachine. De machine brengt het zaad in deltavorm in de grond. Elk zaaielement zaait twee rijen met een onderlinge afstand van 12,5 centimeter. De zaden worden netjes in driehoekvorm in de grond gelegd.
Bij eenzelfde hoeveelheid zaaizaad per hectare zouden de zaden bij een conventionele zaaimachine ongeveer 15 centimeter van elkaar liggen. In het deltapatroon hebben de zaden een onderlinge afstand van ongeveer 25 centimeter, afhankelijk van de zaaidichtheid. Dat betekent volgens Lemken 70 procent meer licht en vocht per plant beschikbaar ten opzichte van conventioneel gezaaide rijen.
Voor op het zaaielement zit een kunstmestkouter die gelijktijdig de kunstmest toedient. Deze wordt in één rij tussen de maiszaden gelegd. De kunstmestbenutting zou daardoor hoger zijn, aldus Lemken.
De Azurit is nu naast de vierrijer ook leverbaar als achtrijige machine. Behalve voor mais is de Azurit ook geschikt voor bonen en zonnebloemen. De onderlinge rijafstand is instelbaar van 37,5 tot 87,5 centimeter en er kan tot 15 kilometer per uur mee worden gereden.
De getrokken zaaicombinatie Solitair 9 heeft nu de Solitair 25 als opvolger. De nieuwe tank met een inhoud van 3.000 liter is het eerste herkenningspunt van de nieuwe generatie Solitair. Deze heeft een breed deksel zodat hij ook met bigbags, voorlader of verreiker is te vullen. Een andere mogelijkheid is een vulvijzel aan de zijkant.
De zaaielementen hebben twee cassettes waardoor vanuit de cabine de rijpaden zijn aan te leggen. De Solitair is er in werkbreedtes van 4 en 6 meter.

Veldspuit

De Vega is de eerste door Lemken zelf ontwikkelde getrokken veldspuit. De veldspuit heeft een kunststof tank en aluminium spuitbomen. Hij is leverbaar met een tank van 3.000, 4.000 of 5.000 liter en boombreedtes van 15 tot 30 meter.
De aluminium spuitbomen herbergen elektrisch afsluitbare doppen. Dat maakt eenvoudige gps-aangestuurde sectiecontrol mogelijk. Nieuw is dat de vulling elektrisch vanuit de cabine of bij de fustreiniger is te bedienen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer