Areaal aardappelen en uien wijzigt nauwelijks

Het teeltareaal voor consumptieaardappelen en zaaiuien blijft in teeltseizoen 2016 bij bestaande telers vrijwel gelijk aan vorig jaar.

Wel lijkt de teelt van zaaiuien zich voor een deel te verplaatsen vanuit het noorden naar de teeltregio's in het zuiden van Nederland.

Dit blijkt uit een enquête die de BO-Akkerbouw heeft laten uitvoeren bij 450 aardappeltelers en 250 uientelers. De telers beantwoordden vragen over de areaalontwikkeling, de opbrengstverwachting, de afzetplanning en hun eigen afzetstrategie.

Steekproef aardappelen

Uit de resultaten van de steekproef voor consumptieaardappelen stelt BO-Akkerbouw vast dat het areaal in 2016 praktisch gelijk blijft aan dat van 2015. Dat geldt zowel voor het noorden als het zuiden van Nederland.

Gemiddeld verwachten de aardappeltelers 51,8 ton van een hectare te oogsten. Dat is 1 tot 2 ton minder dan de peilingen van BO-Akkerbouw van voorgaande jaren. Overigens is de steekproef uitgevoerd voor de hevige regenval en wateroverlast in diverse regio's.

Agria, grootste ras

Meest geteelde rassen in volume zijn respectievelijk Agria, Innovator, Hansa, Fontane en Markies. Deze vijf rassen zijn samen goed voor de helft van de verwachte bruto-oogst.

Van de verwachte tonnen wordt 31 procent op contract geteeld, 3 procent ligt vast in een meelevercontract en 21 procent afgezet via een aardappelpool. Volgens de opgave van de telers wordt 44 procent van de aardappelen vrij geteeld.

De aardappeltelers willen 33 procent van hun oogst afland verkopen en nog eens 23 procent voor 1 januari afleveren. Zo'n 13 procent van de komende oogst is nu al bestemd voor lange bewaring tot na 1 mei 2017.

Nieuwe uientelers

Bij zaaiuien leveren bestaande telers in het noorden 8 procent van hun areaal in en telers in het zuiden gaan juist 8 procent meer uien telen. Een eventuele areaaluitbreiding komt vooral voor rekening van nieuwe uientelers.

Van de ondervraagde uientelers heeft 90 procent gele uien gezaaid en in totaal 16 procent rode uien. Slechts 6 procent teelt dus beide uiensoorten.

Gemiddeld gaan de uientelers uit van een oogst van 55 ton per hectare. Dit is een bescheiden inschatting en 7 ton lager dan het gemeten meerjarig gemiddelde van BO-Akkerbouw.

89 procent vrij beschikbaar

Van de komende uienoogst is volgens de telers 89 procent vrij beschikbaar. De telers willen 31 procent van hun oogst afland afzetten en nog eens 28 procent voor de jaarwisseling. Slechts 3 procent van de uien is op voorhand bestemd voor de verkoop na 1 mei.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer