Meer bloemen en planten over de grens

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten hebben de voorsprong op vorig jaar vergroot en realiseerden tot en met mei een exportwaarde van 2,8 miljard euro.

Meer+bloemen+en+planten+over+de+grens
© FloraHolland

Dat is na de impuls met ruim 7 procent in mei een stijging van afgerond 3 procent. Zowel snijbloemen als pot- en tuinplanten staan op een plus, maakt belangenbehartiger VGB bekend.

De resultaten verschillen per land en de fluctuaties zijn in sommige marktsegmenten groot. De exporterende groothandel handhaaft het gematigde optimisme voor de totale wereldmarkt waarop Nederland actief is.

Maand mei

Net als in april steeg in mei vooral de exportwaarde van pot- en tuinplanten, dit keer met 12 procent tot 263 miljoen euro. Tot en met mei ligt de toename op 5 procent, in waarde een totaal van nipt 1 miljard euro.

De snijbloemenexport klom in mei met 5 procent tot 387 miljoen euro en komt in totaal uit op iets meer dan 1,7 miljard euro. Daarmee ligt de voorsprong na de eerste vijf maanden op 1,5 procent.

Maandrecord

Met een totale omzetwaarde van 650 miljoen euro in de afgelopen meimaand vestigden Nederlandse exporteurs een record. Het vorige werd in 2012 gerealiseerd met een omzet van 637 miljoen euro bij een stijging van toen 19 procent.

In zeven van de top-10 exportbestemmingen is dit jaar stijging gerealiseerd. Engeland is stabiel en in twee landen moest worden ingeleverd. De Oostenrijkse markt kromp in de afgelopen maanden 3 procent en de structurele daling van meer dan 30 procent op Rusland zette door.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer