Gedupeerde+boeren+tussen+hoop+en+vrees
Nieuws
© Twan van der Heijden

Gedupeerde boeren tussen hoop en vrees

Wat is er gebeurd? Waar knelt het? Hoe gaan we dit structureel oplossen? Dat zijn de belangrijkste vragen die deze week zijn gesteld tijdens bijeenkomsten van ZLTO- en LLTB-afdelingen, gemeenten en waterschappen naar aanleiding van de wateroverlast in Oost-Brabant en Limburg.

Alle partijen beseffen dat er structureel iets moet veranderen om de gevolgen van hoosbuien te voorkomen. Dat kost tijd en veel geld.

Voor nu lost dit besef niets op. Hele oogsten en boomteeltpercelen kunnen als verloren worden beschouwd. Overgebleven gewas wordt bedreigd door ziektes.

Schade

De schade werd vorige week geschat op 1 miljoen euro; dit bedrag loopt inmiddels op richting 4 miljoen euro, alleen al in Noord-Brabant. Gedupeerde boeren verkeren tussen hoop en vrees.

'Dit is geen ondernemersrisico meer', zegt voorzitter Marcel Derks van ZLTO Boxmeer. 'De normen waaraan de waterschappen moeten voldoen, volstaan niet meer.' Gezamenlijk verzamelen de boeren feiten over knelpunten en schades, en dringen bij de waterschappen en de overheid aan op een oplossing en een financiële tegemoetkoming.

Inloopdagen

De waterschappen betreuren de situatie waarin de boeren verkeren. Ze vinden dat ze, op uitzonderingen na, niet nalatig zijn geweest. Ze houden deze weken inloopdagen om vragen te beantwoorden.

Bij waterschap Aa en Maas zijn zeventig claims binnengekomen, bij waterschap De Dommel veertig. Beide waterschappen verwachten dat dit aantal nog verder zal oplopen. Wie aansprakelijk is voor de schade zal moeten blijken.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 9°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
Meer weer