Boerengilde+lanceert+Weide+Weelde+%28video%29
Nieuws
© Peter Smit

Boerengilde lanceert Weide Weelde (video)

Twaalf melkveehouders verenigd in het Boerengilde brengen een eigen zuivelmerk op de markt. Dinsdag presenteerden zij Weide Weelde in een weiland in het Friese Idzega.

Binnen het zuivelmerk Weide Weelde werken de boeren samen met de Vogelbescherming, Noorderland Melk en Royal A-Ware-dochter Katshaar Zuivel.

Vanaf deze week liggen de pakken met dagverse halfvolle melk, karnemelk en magere yoghurt en de bekers met twee varianten vruchtenyoghurt in de schappen van 400 Jumbo-supermarkten.

Binnen een aantal weken volgen ook de ketens Poiesz, Deen en PLUS. Met andere supermarktketens wordt nog onderhandeld.

Concurrerend

Weide Weelde - niet biologisch, wel 100 procent natuurlijke ingrediënten - wordt tegen een concurrerende prijs in de markt gezet.

De consumentenadviesprijs van een literpak halfvolle melk of magere yoghurt is 99 cent. Daarmee zit het net onder die van een liter weidemelk van Campina en is het 12 cent duurder dan het huismerk van bijvoorbeeld Albert Heijn.

Extra optie

‘We hebben Weide Weelde niet als een premium variant in het schap willen zetten. We willen consumenten een extra toegankelijke optie bieden op het niveau van een A-merk, maar met meer beleving en een goed verhaal over de bescherming van weidevogels’, zegt Arnout Schorer van A-Ware Fresh Dairy.

De twaalf melkveehouders die gezamenlijk het Boerengilde vormen besteden in hun bedrijfsvoering veel aandacht aan de bescherming van weidevogels. Zo is 5 tot 10 procent van hun graslanden speciaal ingericht voor een optimaal vogelbestand.

2 cent

Consumenten die Weide Weelde kopen dragen actief bij aan het behoud van weidevogels. Van een literpak yoghurt gaat 2 cent direct naar een fonds dat boeren helpt bij het doorvoeren van vogelvriendelijke aanpassingen in hun bedrijf.

Volgens directeur Fred Wouters zijn steeds meer consumenten op zoek naar producten die op duurzame wijze worden geproduceerd. Weide Weelde speelt hier volgens hem op in.

‘Stedelingen worden steeds mondiger als het gaat om voedselkwaliteit. Het is nu aan de boeren om te laten zien dat deze aanpak zorgt voor meer weidevogels.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer