LLTB luidt noodklok om waterschade

De LLTB luidt de noodklok over de situatie op de akkers in Limburg. De extreme regenval de afgelopen twee weken zorgde ervoor dat veel landbouwgewassen te lang onder water hebben gestaan.

Veel gewassen staan nog steeds met hun wortels in het water. Dat zorgt ervoor dat honderden hectaren landbouwproducten verloren gaan. Voor getroffen boeren een financiële strop van enorme omvang.

'Inmiddels wordt helder dat de schade aan landbouwgewassen zeer groot is', zegt LLTB-bestuurslid Jan Veltmans.

Einde bedrijf

De schade bij leden loopt volgens Veltmans uiteen van enkele tot ettelijke tientallen hectaren. 'Voor sommige leden is de financiële schade niet te overzien. Dit kan het einde betekenen voor hun bedrijf.'

Er is schade aan uiteenlopende gewassen, zoals aardappelen, mais, asperges, courgettes, bieten en boomkwekerijproducten.

Van Dam

LLTB-voorzitter Léon Faassen vraagt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) volgende week naar Limburg te komen om de situatie met eigen ogen te bekijken.

'Wat mogelijk is, weet ik niet. Misschien dat Van Dam oplossingen heeft voor de vele, schrijnende gevallen.'

Weersverzekering

Verder wil de LLTB dat de bewindsman samen met de sector de mogelijkheden bekijkt om de brede weersverzekering om te vormen naar een toekomstbestendig fonds voor noodgevallen.

'De brede weersverzekering biedt nagenoeg geen soelaas voor hardwerkende boeren en tuinders. Dat moet anders', verzekert Faassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer