De toekomst van de tuinbouw

Een van mijn lievelingsprogramma's is de Keuringsdienst van Waarde. Door dit programma zijn wij als bedrijf bekend geraakt: na de EHEC-crisis kwamen ze op ons bedrijf filmen waarbij ze mooi weergaven over hoe en waar de paniek omtrent de EHEC-bacterie is ontstaan.

De+toekomst+van+de+tuinbouw
© Jan Anninga

Daarnaast konden de programmamakers een goede uitleg geven over het probleem en waar dit probleem nu echt vandaan kwam. Het programma laat je nadenken over het eten dat we in onze mond stoppen.

Dit seizoen bespreken de programmamakers in vier afleveringen het eten van morgen, waarbij de aflevering van vorige week over tomaten ging. Er zijn ongelooflijk veel soorten en smaken tomaten te vinden in de winkel en de meeste daarvan komen gelukkig gewoon uit Nederland.

Hamvraag

De hamvraag van deze avond is: hoe kan het dat er zo veel tomaten uit Nederland in de winkel liggen, terwijl het klimaat dat wij hebben niet geschikt is om tomaten te telen?

Het antwoord laat zich natuurlijk raden: door de natuur een handje te helpen met moderne kassen, steenwol, kunstmest, assimilatie, ledlicht en hommels voor de bestuiving, lukt het ons om jaarrond de mooiste tomaten uit de kas te halen.

Milieubewust

Maar is dit dan per se slecht? We doen er alles aan om zo milieubewust en biologisch mogelijk de producten in de schappen van de supermarkt te krijgen.

Er is nooit een discussie of er in het ziekenhuis wel of niet gebruik moet worden gemaakt van moderne technieken. Daar wordt toch ook alle expertise gebruikt om mensen zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te houden? We laten daarin ook niet de natuur op zijn beloop.

Googelen

Ook fietsen we tegenwoordig niet meer naar een telefooncel, maar halen we gewoon onze telefoon uit onze zak als we willen bellen. En als we iets willen weten, gebruiken we geen encyclopedie, maar googelen we het gewoon even.

In het programma wordt de moderne tuinbouw vergeleken met een tuinbouwbedrijf dat compleet biologisch zijn producten teelt. De tomaten staan in de grond en groeien inderdaad met de natuur mee.

Twijfels

De biologische tuinder heeft twijfels bij wat nou een tuinder is. Er wordt gesuggereerd dat mensen die op de moderne wijze hun producten telen, geen tuinders zijn.

Als tuinder die op een moderne wijze teelt, steekt dit natuurlijk enorm. Ook de tuinder die de mooiste en modernste technieken gebruikt, kijkt reikhalzend uit naar zijn eerst oogst.

Genoeg

Door deze moderne technieken hoeven wij de eerste tomaat niet in kleine stukjes te snijden, maar is er genoeg voor iedereen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer