NVWA mag zichzelf verder verbeteren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan volgens plan doorgaan met uitvoering van de verbeterplannen. Voor een drastische omslag in de aanpak van de problemen is geen politiek draagvlak.

Dat werd donderdag duidelijk in een Kamerdebat over de voedsel- en warenautoriteit. Wel heerst Kamerbreed de overtuiging dat het functioneren van de NVWA nog verre van perfect is.

Het meest kritisch is de VVD. 'De NVWA heeft z'n zaken nog steeds niet op orde', meent Helma Lodders. Ze stelt vast dat het verbeterplan 'te weinig effect heeft' en, wat haar nog meer stoort, dat de dienst 'lijnrecht tegenover de ondernemers' is komen te staan.

Groot project

Lodders pleitte er voor om het op orde brengen van de NVWA de status 'Groot project' toe te kennen. Wanneer de Tweede Kamer daartoe besluit, is het betreffende ministerie verplicht tot een snelle en meer uitgebreide informatievoorziening aan het parlement.

'We moeten het tij keren en daarom wil ik er bovenop zitten', aldus Lodders. Ze kreeg geen enkele steun van andere fracties, ook niet van coalitiegenoot PvdA. 'Ik voel er helemaal niets voor. Laten we het kabinet de kans geven om de zaak op te lossen', zei Sjoera Dikkers.

Bureaucratische afspraken

Het ontbreken van steun in de Kamer gaf staatssecretaris Martijn van Dam ruimte om het VVD-plan ook resoluut af te serveren. 'We moeten onze energie steken in de uitvoering van het verbeterplan. Dat is efficiënter dan het optuigen van nieuwe bureaucratische afspraken.'

De bewindsman meent dat de uitvoering van het Plan van Aanpak voor de NVWA 'aardig op schema ligt', al zijn er ook best wel 'aandachtspunten'. Hij zegde de Kamer toe dat het enkele jaren oude Plan van Aanpak zal worden geëvalueerd. Dat zal waarschijnlijk resulteren in een aantal bijstellingen.

Tariefverhoging

De recente tariefverhoging van de NVWA staat niet ter discussie. Van Dam herhaalde nog eens dat de aanpassingen per 1 mei van dit jaar in lijn zijn met de afspraken in het Plan van Aanpak. De Kamer heeft dat goedgekeurd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer