LTO boos over hogere NVWA-tarieven

Nieuwe tariefsverhogingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn bij het bedrijfsleven in het verkeerde keelgat geschoten. Vooral varkenshouders voelen zich niet meer serieus genomen en noemen de per 1 mei 2016 vastgestelde tarieven niet acceptabel.

LTO+boos+over+hogere+NVWA%2Dtarieven
© Nieuwe Oogst

Ze doen een beroep op staatssecretaris Van Dam (EZ) om de verhogingen terug te draaien. In een brief vragen ze hem bovendien eerder gedane toezeggingen waar te maken.

In LTO-verband is de afgelopen jaren samen met de NVV en ketenpartners herhaaldelijk verzocht om de NVWA-tarieven niet te verhogen. 'Eerst moet een analyse naar de tarieven en de opbouw ervan op tafel komen', stelt directeur Thijs Cuijpers van LTO Nederland.

Advies

Cuijpers vervolgt: 'De Raad van State zal hierover adviseren. Zo lang dat advies er niet is, kunnen de tarieven tussentijds niet 'gewoon' verder omhooggaan. Dit is het signaal dat we nu gezamenlijk afgeven'.

Ook andere veehouderijsectoren zijn volgens hem verbolgen over de verhoogde tarieven. Vooral bij de varkenshouders komen de verhogingen vanwege de langer durende economische malaise op de bedrijven extra hard aan.

Gezamenlijke brief

In een gezamenlijke brief van LTO Varkenshouderij en NVV verwijzen ze naar overleg met van Dam's voorganger Dijksma, die zou onderzoeken of een structurele verlaging van de NVWA-tarieven mogelijk was voor vleeskeuring en exportcertificering.

Dijksma zegde ruim een halfjaar terug in de Tweede Kamer toe een overzicht te geven van de kostenontwikkeling van de NVWA en de bijbehorende tarieven. Ook zou ze bezien of die kosten kunnen worden doorberekend naar de consument. Van beide is tot op heden niets terechtgekomen.

Keurings- en controlekosten

LTO varkenshouderij en NVV wijzen er op, dat in veel andere EU-landen de overheid een aanzienlijk deel van de keurings- en controlekosten voor haar rekening neemt en de kosten voor bedrijven fors lager zijn.

De afgelopen jaren zijn de tarieven op tal van onderdelen met tientallen procenten omhoog gegaan, stellen de varkenshouders. Met de nu voorgestelde tarieven zijn de kosten voor vleeskeuring met 12 procent verhoogd.

'Dit is buitenproportioneel', zeggen LTO en NVV, die in de brief opmerken dat ook de tarieven voor exportkeuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering en monsterneming en -analyses stijgen. Per 1 mei legt de NVWA ook de kosten van aanvullende controles bij diergeneesmiddelen, dierenwelzijn en diergezondheid op het bordje van de veehouders.

Dienstverlening ontoereikend

LTO Varkenshouderij en NVV constateren tevens een toenemend aantal klachten over de ontoereikende dienstverlening door de NVWA en de onprettige controlementaliteit in de praktijk. Een en ander komt steeds meer op gespannen voet te staan met de nijpende situatie op de bedrijven, constaterende beide samenwerkende organisaties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer