Miljardenexport Nederlandse agrosector

De exportwaarde van de Nederlandse agrosector bedroeg in 2014 ruim 45 miljard euro. Ook de toeleverende bedrijfstakken pikten een graantje mee.

De agrarische exportwaarde omvat de export van alle landbouwbedrijven, de drank- en voedingsmiddelenindustrie en de agro-gerelateerde maakindustrie.

Nederland verdiende bijna 29 miljard euro aan de export van deze sector. Dit is 4,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Bijna een kwart van het bedrag dat de agrosector verdiende aan de export kwam uit de handel met Duitsland. Dat meldt het CBS.

China

De Nederlandse agrosector exporteerde in 2014 voor ruim 45 miljard euro. Deze export varieert van Hollandse kaas die naar Duitsland wordt uitgevoerd tot babymelkpoeder die naar China gaat.

Aan deze export verdiende Nederland 28,9 miljard euro. Elke euro van het agrarisch exportproduct levert dus 64 cent op. Van de totale goederenexport zijn de verdiensten 53 cent per euro.

De export van de agrosector is goed voor 4,4 procent van het Nederlandse bbp. In 2010 bedroeg deze bijdrage 4 procent. Het belang van de agribusiness voor onze welvaart is dus redelijk stabiel. De export van de agrosector levert Nederland ruim 296.000 voltijdbanen op.

Tuinbouw

Het merendeel van de verdiensten komt op het conto van de boerenbedrijven, de voedingsmiddelenindustrie en de gerelateerde maakindustrie, meldt het CBS.

Deze bedrijven verdienden in 2014 17,9 miljard euro aan de export van (agrarische) goederen en diensten. Bedrijven in de landbouw, tuinbouw en visserij verdienden het meest, maar ook de voedingsmiddelenindustrie verdiende aan deze export.

Met respectievelijk 8,5 miljard euro en 7,3 miljard euro zijn deze twee bedrijfstakken goed voor ruim de helft van het bedrag van 28,9 miljard dat de agrosector en toeleverende bedrijfstakken verdienden aan de export.

Duitsland

Duitsland is verreweg de belangrijkste exportbestemming van de agrosector: bijna een kwart van het totale bedrag dat de agrosector verdient aan de export komt door de handel met Duitsland.

De top-drie wordt gecompleteerd met het Verenigd Koninkrijk (1,9 miljard euro) en België (1,7 miljard euro). De Verenigde Staten is met ruim 680 miljoen euro de belangrijkste afnemer van agroproducten en - diensten buiten Europa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer